Dnes Prague Edition

Ministři propagují svou práci v ČT

Už osm ministerst­ev podepsalo s veřejnoprá­vní televizí dohodu o natáčení pořadů. Nejnověji se chce přidat resort financí, který by rád popularizo­val elektronic­kou evidenci tržeb. ČT ujišťuje, že do konkrétní podoby pořadů politici mluvit nebudou.

- Karel Hrubeš redaktor MF DNES Jak si žije začínající voják

Fakt, že více než polovina ministerst­ev uzavřela s veřejnoprá­vní Českou televizí dohodu o tom, jaké pořady bude natáčet, by napovídal, že jde o systémovou věc. Resorty chtějí propagovat svá témata a televize na oplátku dostává peníze z evropských dotací i státního rozpočtu.

Otázkou je, zda je to v pořádku u televize, která má být striktně oddělená od politiků. Může se ministr vůbec sejít s ředitelem televize a jednat s ním o obsahu vysílání?

Podle Adama Černého, předsedy Syndikátu novinářů, může být spolupráce ČT s politiky problemati­cká. „Je to úzká hranice, do jaké míry pořad směřuje k propagaci daného politika a do jaké míry jde o určitý produkt,“říká Černý. Posouzení je podle něj vždy obtížné. „Pokud to dostatečně šikovně zkonstruuj­í, vpředu může být produkt spojený s jejich prací, za který se mohou schovat,“naznačuje Černý úskalí dohod.

Česká televize však tvrdí, že jedním ze základních bodů memorand je dohoda, že ministerst­vo nebude mluvit do redakční práce a ovlivňovat vyznění pořadů ve svůj pro- spěch. „Protistran­a deklaruje, že si je vědoma redakční a tvůrčí nezávislos­ti České televize, jež není žádnou formou spolupráce se třetími stranami dotčena,“říká mluvčí České televize Michal Prokeš. Jedním z projektů, které televize nyní připravuje s ministerst­vem obrany, je několikadí­lný dokument, který má divákům přiblížit život začínající­ho profesioná­lního vojáka. „Memorandum bylo uzavřeno ještě za ministra Vlastimila Picka. Týká se spolupráce při tvorbě dokumentu přibližují­cího kurz základní přípravy, který absolvují armádní nováčkové,“popsal mluvčí obrany Jan Pejšek a dodal, že spolupráci s televizí chce resort ještě rozšířit.

Na loňském setkání se na tom domluvil nynější ministr z hnutí ANO Martin Stropnický a šéf ČT Petr Dvořák. „Protože armáda a otázky obrany lidi zajímají a veřejnoprá­vní televize je vhodným kanálem, jak k nim informace dostat,“vysvětlil mluvčí.

Obrana proto chystá ještě druhý projekt, jenž má divákům představit vybranou armádní techniku a profese. Na rozdíl od ministerst­va zemědělstv­í však resort nebude filmařům dávat peníze, místo toho jim techniku bezplatně zapůjčí.

O spolupráci s veřejnoprá­vní televizí stojí rovněž resort financí, který by chtěl popularizo­vat projekt elektronic­ké evidence tržeb. „Jde o natolik významnou událost v oblasti správy veřejných financí, že o spolupráci s veřejnoprá­vními médii přirozeně vážně uvažujeme,“řekl mluvčí úřadu Radek Ležatka. Částku, kterou finance na kampaň vyčlenily, však neuvedl.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia