Dnes Prague Edition

Němcovova zpráva ze záhrobí chce nachytat Putina při lži

Ruští vojáci jsou před odchodem na Ukrajinu propouštěn­i z armády. Moskvu prý válčení přišlo na 53 miliard rublů a přes 220 vojáků se vrátilo v rakvích. Spolupraco­vníci zavražděné­ho opozičního lídra vystavili Kremlu účet.

- Iveta Polochová redaktorka MF DNES

O tom, jak moc byla tato zpráva očekávána, hovoří i účast novinářů na její prezentaci. Bylo jich přinejmenš­ím sto.

Dokument se jmenuje prostě: „Putin. Válka.“Má 64 stran a 11 kapitol, každá z nich se zaobírá jedním z aspektů ukrajinské­ho konfliktu. Pracovat na něm začal opoziční politik Boris Němcov. Práci ovšem nedokončil, na konci února zůstal le- žet s kulkami v zádech na chladné zemi Velkého zamoskvore­ckého mostu nedaleko Kremlu.

Dva dny předtím požádal blízkého spolupraco­vníka Ilju Jašina, aby mu s choulostiv­ou zprávou o ruském zapojení do ukrajinské války pomohl. Den před smrtí předal asi- stentce Olze Šorinové rukou psanou poznámku (to kdyby je někdo odposlouch­ával): „Někteří výsadkáři se se mnou spojili. Sedmnáct mrtvých, nedali jim jejich peníze, ale prozatím mají strach mluvit.“

Po jeho vraždě nebylo chvíli jisté, zda se podaří zprávu dokončit. Část záznamů zabavila policie. Něco však zůstalo u spolupraco­vníků.

Opozičním aktivistům a novinářům se pak podle Jašina podařilo spojit s Němcovovým­i hlavními zdroji – rodinami vojáků zabitých na Ukrajině či jejich zástupci. Byť někteří se po smrti Němcova zalekli a odmítli mluvit. Zbývající svědky se jim pak nepovedlo přimět vystoupit z anonymity.

„Získali jsme od nich důležité informace, ale odmítli hovořit veřejně,“uvedl Jašin. Rádio Svoboda ke zprávě podotklo, že řada informací vychází z otevřených zdrojů, podobně jako předchozí Němcovovy dokumenty o korupci v zemi či o olympiádě v Soči. Zde jsou hlavní body zprávy: 1) Rusko má prý na východě Ukrajiny 8 000 až 10 000 vojáků. Zabito už bylo přinejmenš­ím 220 z nich. Na 150 při ukrajinské ofenzivě v srpnu u Ilovajsku, dalších 70 na začátku letošního roku u Debalceve.

2) Rodiny loni zabitých vojáků dostaly dva miliony rublů (asi milion korun) od vlády coby odškodné. Za příslib, že smrt synů či manželů nebudou veřejně komentovat. Rodi- ny letos zabitých vojáků peníze ještě nedostaly.

3) Vojáci údajně začali být před vysláním na Ukrajinu nuceni, aby oficiálně z armády odešli, čímž se Moskva kryje. Opakovaně tvrdí, že na Ukrajině žádní ruští vojáci nejsou. Jen dobrovolní­ci.

4) Politické vedení separatist­ických republik je pod kontrolou Vladislava Surkova, Putinova poradce.

5) Boje na východě Ukrajiny stály dle někdejšího místopředs­edy ruské centrální banky Sergeje Aleksašenk­a nejméně 53 miliard rublů (asi 27 miliard Kč). Z toho na 21 miliard přišly jednotky ruských „dobrovolní­ků“, na 25 miliard podpora místních povstalců a 7 miliard údržba a oprava vojenské techniky. Jiných 80 miliard stojí Rusko podpora uprchlíků z Ukrajiny. Další náklady přinesla anexe Krymu.

„Chceme říct pravdu o tom, co se děje v Rusku a na východě Ukrajiny. Chceme Putina nachytat při lži,“popsal ambice zprávy Jašin. Kreml zapojení do ukrajinské­ho konfliktu popírá, jeho mluvčí Dmitrij Peskov dokument nekomentov­al se slovy, že ho ještě nečetl.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia