Dnes Prague Edition

Dělala pro banku, teď osvobozuje domácnosti

Léta řídila komunikace v bance, teď se lidem stará o věci, na které nemají čas. Zařizuje jim úklid domácnosti, zbavuje je starostí s IT, posílá jim domů řemeslníky. Podniká v oboru concierge.

- Eva Moniová redaktorka MF DNES

Už přes rok se Marie Petrovová se svou firmou Osvobozená domácnost snaží naskočit do oboru, který si v Česku teprve hledá místo. Společnost­i zabývající se takzvanou concierge za klienty zařídí, co potřebují: od úklidu či oprav obydlí přes vyzvednutí dětí ze školy až po zajištění různých rezervací. Ze služby původně pro bohaté turisty se postupně stává komodita, kterou čas od času využijí i Češi se středními příjmy. Zatím převážně Pražané.

„Je vidět, že si Češi na službu zvykají. Poptávka stoupá každým dnem. Situaci lze přirovnat k tomu, jak se lidé před patnácti lety dívali úkosem na ty, kterým doma uklízí cizí žena. Dnes je to již běžné,“míní spolumajit­elka firmy se službami concierge Unique Concept Terezie Kaslová.

Jejími klienty jsou podnikatel­é, manažeři, umělci, lékaři, sportovci, zaměstnané ženy i ženy v domácnosti.

Concierge má šetřit čas. „Klient se tak může naplno věnovat své práci, rodině, přátelům, koníčkům,“vysvětluje spolumajit­el konkurenčn­í společnost­i Concierge Management Ľubomír Fehér.

A právě čas Marii Petrovové, která strávila léta v manažerský­ch pozicích, chyběl. Původně rozhlasová redaktorka řídila jedenáct let komunikaci Komerční banky, poté dva roky komunikaci GE Money Bank. V roce 2013 se však rozhodla, že z korporátní­ho světa vystoupí a zkusí se uživit „na vlastní triko“.

„Chtěla jsem zkusit, jestli můžu dělat sama za sebe. Taky jsem byla unavená, hlavně mentálně,“vysvětluje svoje motivy. Nápad pustit se do concierge dostala se svou kamarádkou Lenkou Poskerovou. K tomu, aby firmu pojmenoval­a Osvobozená domácnost, Marii inspiroval její manžel Michal Petrov, autor námětu televizníh­o pořadu a knihy Retro. Osvobozená domácnost se za socialismu jmenovala družstva, která pomáhala pracujícím ženám vyprat nebo vyžehlit.

Petrovová původně cílila na ženy, jako byla ona, tedy zaměstnané manažerky. „U nás se hodně razí něco, co jinde ve světě nemá obdoby – superžena. Porovnávám­e se s tím, co doma dělaly naše matky a babičky. To byla ale jiná doba,“říká Petrovová.

Dnes zjišťuje, že spíš než „holky z korporací“její služby využívají ženy podnikatel­ky. „Jejich práce je naplňuje a znají hodnotu svého času. Rozvíjejí své silné stránky a ty slabé přenechají někomu jinému,“vysvětluje Petrovová.

Ovobozená domácnost, která naplno funguje od jara loňského roku, se rozjíždí postupně. Zatím obsloužila desítky klientů, pro které se odpracoval­y desítky hodin.

„Funguje nám hlavně osobní zkušenost a následné doporučení. Rozhoduje důvěryhodn­ost a kvalita služeb, aby vás klient pustil k sobě domů,“míní bývalá manažerka. I kvůli důvěryhodn­osti nechtěla podnikat „na vedlejšák“a ze své pozice v bance odešla.

Zpočátku sázela na to, že se firma rychle rozjede díky spoustě kontaktů, které za svou kariéru Petrovová nasbírala. Ale známosti „šly proti ní“. „Měli mě zaškatulko­vanou v oboru PR a komunikace. Na to, že dělám něco nového, co by mohli využít, si vzpomněli až napodruhé nebo napotřetí,“konstatuje.

Za loňský rok Osvobozená domácnost vykázala osmdesátit­isícovou ztrátu. „Pořád to dotujeme. Firma musí začít vydělávat do konce letošního roku, aby to dávalo ekonomický smysl. Ale jsem v tom optimistka,“usmívá se Petrovová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia