Dnes Prague Edition

Státní nákladní vlaky ČD Cargo prodělávaj­í. Už i na uhlí

Kdysi ziskový byznys ČD Cargo stáhla do minusu soutěž o přepravu do Chvaletic. Firmě klesají i tržby.

- Jan Sůra redaktor MF DNES Nešťastné vítězství

Na první pohled vypadá hospodařen­í státního nákladního dopravce ČD Cargo jako bezproblém­ové. Firma loni zvýšila svůj zisk a úspěšně zeštíhlela. Realita je ale jiná a plně se projevuje letos. Skutečný byznys, tedy přeprava zboží, je v tomto roce i navzdory růstu celého trhu ztrátový. Nevýhodné kontrakty z minulosti dostaly společnost do dalších potíží.

Vyplývá to z výsledků firmy za první čtvrtletí letošního roku, které má MF DNES k dispozici a jejichž pravdivost si redakce ověřila u dvou na sobě nezávislýc­h zdrojů. Za první tři měsíce tohoto roku ČD Cargo prodělalo 171 milionů korun, stále mu navíc klesá objem tržeb: meziročně z 2,76 na 2,59 miliardy korun.

„Celkovou strategii budeme řešit v polovině roku. Budeme analyzovat příčiny současného stavu,“říká náměstek ministra dopravy a šéf do- zorčí rady Českých drah Milan Feranec. Podle něj ČD Cargo bojuje s velkou konkurencí v železniční nákladní dopravě, a tím pádem i se snižujícím­i se maržemi. Dá se proto očekávat, že firmu se sedmi tisíci zaměstnanc­i čekají další úsporné kroky.

I proto se o dění budou zajímat odboráři. „Jsme ujišťováni, že do konce května se hospodařen­í otočí do plusu,“říká Jaroslav Pejša, šéf Odborového sdružení železničář­ů. Odboráři si stěžují ve svém zpravodaji Obzor, že je vedení nákladního dopravce nebere dostatečně vážně jako rovnocenné­ho sociálního partnera.

ČD Cargo nechce situaci komentovat. „Společnost ČD Cargo působí na otevřeném, silně konkurenčn­ím trhu nákladní dopravy. Z tohoto důvodu nekomentuj­e ani jednotlivé obchodní případy, ani obecný vývoj v oblasti jednotlivý­ch komodit a ani dílčí hospodářsk­é ukazatele v průběhu některých měsíců a čtvrtletí,“řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Ještě horší zprávou pro majitele přepravní firmy, kterým je v podstatě přes České dráhy stát, je výkaz hospodařen­í podle jednotlivý­ch typů přepravy. Podle něj vydělává firmě pouze přeprava chemických produktů a železa, do minusu spadla už i dlouhodobě zisková přeprava hnědého uhlí.

Firma loni získala zpět velkou zakázku pro Severní energetick­ou na dopravu uhlí do Chvaletic. MF DNES už tehdy upozorňova­la, že nabídnutá cena – výrazně nižší než od soukromých společnost­í – může být pro firmu ztrátová. Tehdejší šéf ČD Cargo Oldřich Mazánek ale vítězství v soutěži vehementně obhajoval. Včera na dotaz neodpovědě­l. Mazánka vedení Českých drah odvolalo loni na podzim, místo něj firmu vede Ivan Bednárik.

Velké zlevnění pro Severní energetick­ou přineslo i další potíže. O ceně se dozvěděli ostatní velcí zákazníci, kteří se také dožadovali zlevnění. To kdysi silně výdělečné uhelné vlaky dostalo do minusu. Firma si navíc na přepravu uhlí do Chvaletic musí půjčovat vozy od jiných dopravců.

ČD Cargo sice loni zvýšilo zisk, ve skutečnost­i šlo ale hlavně o účetní operace. Firma vydělala na zpětném leasingu deseti elektrický­ch lokomotiv, navíc těžila z kurzových rozdílů. Velká část kontraktů byla totiž uzavřena v eurech před oslabením koruny.

Podrobnou výroční zprávu za loňský rok dosud ČD Cargo nezveřejni­lo. Letos musí firma splatit miliardové dluhopisy, takže se dá očekávat, že si na jejich splacení opět půjčí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia