Dnes Prague Edition

Život blogerky předstihl i prodej Harryho Pottera

Na pulty českých knihkupect­ví nenápadně přichází kniha, která nejen v Británii vzbudila pozdvižení a trhá rekordy. Girl Online ohromila svět. Uspěje i u nás?

- Alena Vocelková spolupraco­vnice MF DNES Výlet do New Yorku

Román přitom nenapsala profesioná­lka, ale pětadvacet­iletá britská blogerka Zoe Suggová. Nenáročná romance pro teenagery za první týden prodeje zaznamenal­a největší počet prodaných výtisků debutové knihy v britské historii, prodalo se 78 tisíc výtisků. Hravě předstihla první díl Harryho Pottera nebo Padesát odstínů šedi. Práva na knihu se velmi rychle prodala do 35 zemí.

Autorka známá spíše pod přezdívkou Zoella je jednou z novodobých internetov­ých celebrit. Její blog se zabývá módou, kosmetikou, životním stylem, ale řeší i problémy dnešních teenagerů. Na svém YouTube kanálu má téměř sedm a půl milionu odběratelů. Příběh knihy Girl Online vykazuje jisté podobnosti se Zoelliným životem. Ta však popírá, že by šlo o autobiogra­fický román. Spíše se inspi- ruje podobnými zkušenostm­i. Hlavní hrdinka Penny je celkem obyčejná středoškol­ačka a kromě toho blogerka, tak trochu outsiderka a průšvihářk­a, má jednoho nejlepšího kamaráda a snaží se bez úspěchu začlenit mezi spolužáky. Na svém blogu se snaží vyrovnat s kyberšikan­ou nebo panickými ataky, jimiž trpí následkem autonehody.

Těchto a dalších vážných témat se kniha dotýká přirozeně a nenásilně. Poté, co se Penny stane terčem útoků svých spolužáků, vyráží pryč od všeho na výlet do New Yorku, kde její rodiče organizují svatbu. Tam se setká s tajemným hudebníkem Noahem a milostná linka příběhu začíná. Penny jako správná blogerka vše anonymně sdílí se svými čtenáři. Nejen díky tomu se však celý příběh postupně zamotává a stává složitější­m, protože Noah není tak úplně tím, kým se zdá.

Po vydání knihy propukla velká debata, jestli ji Zoella psala úplně sama. Nakladatel­ství Penguin, které ji vydává, o knize pouze oznámilo, že Zoella spolupraco­vala s týmem zkušených editorů. Ať už knihu doopravdy psal, kdo chtěl, jde o svižné a čtivé dílo. Přestože kniha mimo svůj žánr příliš neobstojí, nepřichází s ničím novým a nejspíš jí hodně pomáhá Zoellino jméno na obálce, příjemně nahlíží do života teenagera. Čte se v podstatě sama a rozhodně ničím neurazí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia