Dnes Prague Edition

Dřeme jako Homer a máme opožděné školství

Kvalita jde stranou kvůli výdělku, lidé chtějí peníze za nic a školství zaostalo v komunismu. Tak bych definoval Českou republiku a její „bohatství“– pokud se to dá za bohatství považovat.

- Michael Kružík SPŠ Karviná — Aleš Bek,

Mnoho lidí v naší zemi si představuj­e pohádkové výdělky. Denně slýcháme stížnosti, jak si naši západní sousedé vedou lépe. Jak jsme na tom tedy my? Je pár věcí, které považuji za symboly Česka, třeba automobilk­u Škoda, Pilsner Urquell nebo křišťál. Ale co ostatní Češi a jejich povolání?

V jednom kuse slýchám, jak je práce některých lidí náročná a nedoceněná. Všichni bychom si měli sáhnout do svědomí. Opravdu je to tak, jak to líčíme ostatním? Ze zkušenosti vím, že většina nespokojen­ých jedinců eši vynikají ve svých oborech. Náš národ je strašně flexibilní, umíme se přizpůsobi­t a najít si vždy cestu k úspěchu, máme-li tu správnou motivaci. Motivace je ve všem, co děláme, strašně důležitá, je to důvod, proč jsme úspěšní v medicíně, sportu, vynalézání, literatuře a především v řemeslných oborech. Ale tam dnes nastává problém!

Kvůli českému školství zájem o řemeslné obory ubývá, a to hlavně kvůli požadavku maturity. Skoro všude ji chtějí, a tak jde většina lidí na maturitní obory, aby měli více pracovních příležitos­tí. Na řemeslné obory pak chodí většinou jen ti, kteří „nemají“na maturitní obor. pracuje jako světově známý Homer Simpson ve fiktivní jaderné elektrárně. Popíjejí kávu a poslouchaj­í rádio nebo sledují film. Proč se namáhat a pracovat tvrdě, když to jde jednoduše? Protože jsme svou leností pověstní. Byli jsme tak vychováni a své děti tak nadále vychovávám­e. Je to jedna

Kolikrát přitom „nemají“na maturitu ani lidé inteligent­ní, a to jen proto, že se předpoklád­á, že maturanti musejí umět vše, tedy všechny předměty, které se na daném oboru vyučují. To je, jako byste chtěli naučit tučňáka lézt na strom nebo rybu běhat. Každý by mohl v něčem vynikat, ale nejde to ve všem. A přesně to se u maturantů předpoklád­á.

Nebylo by přece jen lepší, kdyby se studenti mohli zaměřit na to, co je zajímá, a vynikat v tom? Doufám, že přijde reforma školství, aby moji potomci mohli být mistry ve svém oboru. z hlavních příčin, proč se naše země v tolika odvětvích potápí. Nemůžeme za to, děláme to, v čem jsme byli vychováni, a do jisté míry za to může i školství, které je dnes v chaosu. Hlavně proto, aby se ušetřilo.

Nikdy jsem nechápal, proč se na střední školu jít studovat musí. V podstatě nemusí, ale společnost to od nás chce. Stále však zůstává otázka: Kdo nebo co je ta společnost?

Nikdy jsem nechápal a stále nechápu, dokonce se obávám, že ani nepochopím, proč je matematika na všech státních středních školách upřednostň­ována. Proč se musí studenti biflovat něco, co se jim pro budoucí život jeví jako nepodstatn­é. Protože proto. Protože to tak vždy bylo, jsme zvyklí.

Není nejvyšší čas začít více dotovat jazyky? Jistě, mnoho lidí vám řekne, že anglicky umí téměř každý student. Ale na jaké úrovni? Znalost ve 4. ročníku nedosahuje kolikrát ani úrovně A1, což je do nebe volající.

Nežijeme v komunismu a nemáme zakázáno jezdit po okolních zemích či v nich žít. Naopak máme nespočet možností a k tomu je třeba ovládat jazyky, nikoliv matematiku. Spočítat si cenu pokoje zvládne s kalkulačko­u každý. Ale zajistit si hotel a každodenní záležitost­i už mnoho studentů nezvládne ani s Google slovníkem.

Matematika je věda, kde je třeba uplatnit logiku, kterou nebyl každý obdarován. K čemu povede zavedení povinných maturit z matematiky?

Studenti budou více ve stresu, a i přesto, že odmaturují z „matiky“, vydají se humanitním směrem.

Autor článku dostane cenu

Autor článku dostane cenu

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia