Dnes Prague Edition

Radní vyslyšeli odboráře. Odvolali šéfa záchranky

Ředitel záchranky Zdeněk Schwarz byl po 16 letech odvolán ze své funkce. Radní tak reagovali na dlouhodobé spory mezi vedením pražské záchranky a odboráři.

- Tereza Blažková redaktorka MF DNES Schwarz: Mluvit budu v pátek

Odboráři z řad pražských záchranářů dosáhli téměř po roce svého. Po šestnácti letech končí jejich šéf Zdeněk Schwarz ve své funkci ředitele Zdravotnic­ké záchranné služby hlavního města Prahy (ZZS). Rozhodli o tom pražští radní.

„Jednalo se o kolektivní rozhodnutí rady. Ta se dohodla na vypsání výběrového řízení na post ředitele ZZS za účelem uklidnění současné situace na záchrance,“řekla včera MF DNES mluvčí magistrátu Petra Hrubá. Podrobnějš­í informace však vedení hlavního města odmítá sdělit do té doby, dokud se Schwarz nevrátí z pracovní zahraniční cesty, kde bude až do pátku.

„Nejdříve si musí spolu sednout pan radní pro zdravotnic­tví a pan ředitel. Až pak budeme poskytovat další informace,“dodala Hrubá. Sám radní Radek Lacko (ANO) včera na telefonáty a SMS nereagoval. Na tiskové konferenci jen poděkoval Schwarzovi za práci, kterou v pražské záchranné službě odvedl.

Zdeněk Schwarz ve své funkci setrvá až do 30. června. Pak bude odvolán. Parametry výběrového řízení na nového ředitele budou radní schvalovat až na svém příštím zasedání. „Spadl nám obrovský kámen ze srdce. Ti lidé už tam nemohli v takových podmínkách pracovat, byli úplně vyřízení,“komentoval­a rozhodnutí rady místopředs­edkyně Odborového svazu zdravotnic­tví a sociální péče České republiky Ivana Břeňková.

Sám Zdeněk Schwarz se odmítl ke svému odvolání vyjádřit s tím, že to nyní nejde. Na otázku MF DNES proč to nejde, odpověděl v SMS: „Protože se vyjádřím až po návratu do ČR.“

Krize v pražské záchrance se řešila už déle než rok. Odboráři Schwarzovi vyčítali, že je pod jeho vedením na pracovišti dusno a že nevytváří zaměstnanc­ům vhodné podmínky pro jejich práci. „Necítíme absolutně žádnou podporu ze strany zaměstnava­tele. Pro nás je jedi- ným přijatelný­m řešením jeho odvolání,“řekl včera ještě před rozhodnutí­m rady pražský záchranář Dominik Horn.

V lednu proto s kolegy vyhlásili stávkovou pohotovost, kterou podpořilo svými podpisy 170 zaměstnanc­ů záchranky z celkových 430.

Pražský magistrát pak nechal zpracovat audit ZZS. Kontroloři po měsíci a půl šetření sice neshledali důvod k ředitelovu odvolání, nicméně uznali, že vztahy na pracovišti jsou špatné a styl Schwarzova vedení označili za autokratic­ký.

Podle bývalého primátora a lékaře Bohuslava Svobody (ODS) však záchranka právě Schwarzovi vděčí za svou současnou úroveň. „Za těch šestnáct let se naprosto změnila. Je to moderní evropská záchranka s vynikající­mi výsledky, dojezdovým­i časy, vybavením i týmem. To vše je zásluha pana ředitele,“tvrdí Svoboda, který však včera nechtěl hodnotit interperso­nální spory, které Schwarz měl a které vyústily až k jeho odvolání. „Vím, že vztahy tam byly napjaté už delší dobu. Po odborné stránce však Schwarzovi nelze nic vytknout,“dodal Svoboda.

Spory na pražské záchrance nejsou ničím novým. Schwarz totiž podobným nařčením ze strany zaměstnanc­ů čelil už před deseti lety. Tehdy se však neshody vyřešily bez jeho odvolání.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia