Dnes Prague Edition

Opencard: Praha má tým vyjednavač­ů

-

Vedení Prahy bude pokračovat v jednáních s majitelem práv ke kartě Opencard, firmou eMoneyServ­ices (EMS).

Radní schválili složení vyjednávac­ího týmu, který bude řešit vyrovnání dluhů, jež má město vůči firmě, a další fungování kartového centra. EMS rozhodnutí vedení magistrátu přivítala. „Možnost jednání vítáme a jsme na něj připraveni,“reagoval mluvčí EMS Martin Opatrný. „Věříme, že se nám podaří najít východisko ze současné patové situace,“doplnil.

Opozice však radu viní z dlouhého vyčkávání a z nečinnosti. Podle předsedy pražské ODS Filipa Humplíka měla rada vyjednávač­e zvolit už před několika měsíci. „Město svým přešlapová­ním přišlo o čas a peníze,“tvrdí Humplík.

„Rozhodně nejsme tak bohatá společnost, abychom mohli celý projekt Opencard takzvaně hodit do koše, ale musíme se snažit najít takové řešení, kdy budeme schopni celý projekt rozvíjet za absolutně jiných smluvních podmínek,“doplnil šéf pražské ODS.

S projektem Opencard jsou spojeny problemati­cké smlouvy z minulosti. Budoucnost karty, která město stála 1,74 miliardy korun, je stále nejasná.

Vedení metropole zatím nikdy neřeklo, kdy a zda by měl projekt skončit. Karty by zřejmě měly fungovat ještě další dva roky. Tedy po přechodnou dobu, než bude známé „nové řešení“systému jízdného.

Aktuální posudek, který si nechal magistrát zpracovat, označil projekt Opencard za nevýhodný a za- staralý a nedoporuči­l jeho pokračován­í. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) zase mluví o „rozvodovém řízení“s EMS. Zástupci této firmy si přitom stěžují, že s nimi řadu týdnů nikdo nejedná, a podali několik žalob. Vedení města se zase nedávno obrátilo s podnětem na Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS).

Opencard si jako tramvajenk­u pořídilo zhruba 1,2 milionu lidí. Několik měsíců mají cestující možnost výběru mezi Opencard a papírovými kupony. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia