Dnes Prague Edition

Zelenomodr­á síla na Giru. A Kreuziger už je třetí

- Tomáš Macek reportér MF DNES

Jak se nejlépe vyvarovat pádů? Jezdit na špici pelotonu. Klidně i polovinu etapy. Snadno se poví. Mnohem hůře provádí. A co potom ty následky... Úvod Gira je nejen ve znamení růžové (dres lídra dál drží stáj Orica), ale také žlutozelen­é a modré, výsostných barev stáje Tinkoff-Saxo.

V neděli i v pondělí se až osm jezdců ve službách multimilio­náře Tiňkova seřadilo v čele pole a diktovali tempo. Dělali to, co by se spíše očekávalo od Oriky, hájící růžový dres. Mnozí experti kroutili hlavou. O co se to Contador, Kreuziger a spol. snaží? Má snad jít o demonstrac­i síly?

„Ne, je to pragmatick­é rozhodnutí. Chlapci se cítí pohodlněji, když jedou vpředu, než aby bojovali o pozice za jinými koly,“říká Steven De Jong, sportovní ředitel týmu. S čímž souhlasí i bývalý profesioná­l František Raboň: „Contador není úplně supertechn­ikem, aby pro něj bylo komfortní jet schovaný někde na 30. pozici. Takže si řeknou: Nejlepší obranou je útok, a jedou.“Ano, ale jak dlouho to vydrží? „Nechápu jejich taktiku,“tvrdí Valerio Piva, sportovní ředitel BMC.

„Možná jsou až přespříliš nadšení, jak jim to jede – a později jim dojde dech,“soudí Juan Antonio Flecha, cyklistick­ý expert Eurosportu. „Měli by jet chytřeji, asi jako tým As- tana, který je také docela v popředí, ale neinvestuj­e do etap tolik energie.“

De Jong nesouhlasí: „Nemíníme tahat tempo věčně. Ale v úvodních etapách jsme se pro to rozhodli. Každý máme vlastní strategii.“

Contador přitaká, že v péči svých kolegů si v čele připadal nejbezpečn­ěji. Důvodem byly též ligurské kopce a silnice, kudy závod vedl.

„Tam je to pořád levá pravá, nahoru dolů, po kostkách i úzkých silničkách,“říká Raboň. „Šlapat na špici tu není takovou nevýhodou jako na širokých rovných silnicích. Ano, bolí je to. Ale dalších 90 procent jezdců za nimi trpí ještě víc, když peloton pořádně natáhnou.“

Oleg Tiňkov, jenž na první týden Gira přivezl VIP hosty ze své Tinkoff Bank, se usmívá. Tak se propaguje firma. Zvlášť když včera přidal další povedený kousek Roman Kreuziger. Ten se „protáhl“do 28členného úniku, coby nejsilnějš­í z favoritů. A s uprchlíky si vypracoval náskok až 9 minut!

Jeho tým současně opět tahal tempo pelotonu, tentokrát umírněně, aby náskok Kreuzigera opadal minimálně. Astana se vyděsila a byla to ona, kdo v šesti lidech rozjel na špici ďábelské tempo. Uprchlíci byli dojeti, ale Kreuziger nechyběl ani ve finální 12členné skupině, kde už šlapal i s favority Contadorem, Aruem či Portem.

Odměnou je pro něj třetí místo v celkovém pořadí. Tak vysoko byl na kláních Grand Tour zatím jen na Tour 2013. Na jeden jediný den.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia