Dnes Prague Edition

Plzeň bude nasazená, vyhne se tak nejlepším

- — Petr Šedivý

Dinamo Záhřeb či Malmö pro Plzeň. Ajax nebo Manchester United pro Spartu. I tak může vypadat letní kvalifikac­e fotbalové Ligy mistrů pro české kluby.

Český fotbal vyšle do předkola Ligy mistrů dva týmy poprvé od ročníku 2009/2010. Jeden do mistrovské části a druhý do mnohem obtížnější nemistrovs­ké části.

V lepší pozici bude mistr. Tím se pravděpodo­bně stane Viktoria Plzeň, pokud v závěrečnýc­h třech kolech nepředvede totální kolaps. Aby udržela první místo, stačí jí jednou vyhrát.

Právě Plzeň má ze všech českých týmů nejlepší koeficient, který určuje nasazení pro los. Ten jí jistojistě zaručí nasazení ve třetím i čtvrtém předkole (tzv. play-off), takže se vyhne nejsilnějš­ím soupeřům.

Ve třetím předkole budou mít nejvyšší koeficient Basilej (aktuálně má ve švýcarské lize luxusní 11bodový náskok na Young Boys Bern) a Salcburk (v Rakousku o 10 bodů před Rapidem Vídeň). Ani na jednoho z nich Plzeň nenarazí.

Kromě ligových šampionů Česka, Švýcarska a Rakouska musí zbylých 17 účastníků třetího předkola po- stoupit ze druhého kvalifikač­ního kola, takže možné soupeře pro Plzeň těžko odhadovat. V úvahu připadají například Dinamo Záhřeb, Malmö nebo HJK Helsinky, ale i ty můžou být v případě postupu za určitých okolností mezi nasazenými.

Obdobná situace by nastala, pokud by Plzeň postoupila do čtvrtého předkola. Do něj se dostane 10 postupujíc­ích ze třetího předkola.

Kdyby přece jen vyhrála titul Sparta, tak by ve třetím předkole byla také nasazená. V play-off by už záleželo na tom, které týmy by do něj postoupily.

Na Letné se můžou soustředit spíše na nemistrovs­kou část. Byť Sparta nejdřív musí udržet druhé místo, které teoreticky může obsadit ještě Jablonec (ztrácí tři body).

Ve třetím předkole může být Sparta nasazená. K tomu ale potřebuje, aby Anderlecht v belgické lize přeskočil vedoucí Gent (tři kola před koncem ztrácí dva body) a play-off řecké ligy o postup do předkola Ligy mistrů nevyhrál PAOK.

A možní soupeři? Pokud by současné pořadí v evropských ligových soutěžích platilo i na konci sezony, tak by „nasazená“varianta nabízela například Fenerbahce, Rapid Vídeň či FK Krasnodar. „Nenasazená“pak třeba Šachtar Doněck, Ajax Amsterdam nebo Monako.

Ještě věhlasnějš­í soupeři by na Spartu čekali ve čtvrtém předkole. V něm by byla určitě nenasazená.

Číhaly by tam čtvrtý tým anglické ligy (nyní Manchester United), čtvrtý tým španělské ligy (Valencie), čtvrtý tým německé ligy (Leverkusen) nebo třetí tým italské ligy (Lazio Řím).

A kdyby nakonec druhý skončil Jablonec, v obou předkolech by byl nenasazený.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia