Dnes Prague Edition

Slováci končí, do čtvrtfinál­e nepronikli

- — Jaroslav Tomas

Hokejové Slovensko je opět bez čtvrtfinál­e. Tým českého kouče Vladimíra Vůjtka na mistrovstv­í světa v Ostravě zklamal, ale není to náhoda.

Někdo může tvrdit, že za neúspěchem stojí zaváhání v utkání s Norskem, ovšem i sami Slováci tuší, že problém leží hlouběji. Naši východní sousedé na turnaji nepřesvědč­ili, působili nevyrovnan­ě, nervózně, a především nedávali góly.

Není to urážka, když si člověk položí otázku: Může se Slovensko v nejbližšíc­h letech zvednout a na světových šampionáte­ch pravidelně postupovat do vyřazovací­ch bojů?

Aby to nebyla jenom výjimka, jako tři roky stará stříbrná medai- le? „Může, jasně, že může. Každý to chce, ale je potřeba udělat určité kroky,“vykládá útočník Tomáš Tatar, mladý talent z Detroitu, který do Ostravy přijel s tím, že má tým zachránit. I to je důkaz, jak je na tom slovenský hokej špatně – je to stejné, jako kdyby Češi záviseli na Frolíkovi nebo Tlustém.

Největším problémem je nedostatek talentů a stejně palčivý je i problém s úrovní tamní nejvyšší soutěže, která po odchodu Slovanu Bratislava do KHL upadla do podprůměru a logicky nemůže produkovat kvalitní hráče.

„To Slováky brzdí,“říká televizní expert David Pospíšil. A stejně to vidí i Tatar. „Vychovat konkurence- schopné hráče je u nás těžké. V tomhle směru jsme daleko třeba za Švýcarskem, z něhož se hodně hokejistů dostává do NHL. Proto je potřeba využít úspěch dvacítky, která letos získala stříbro. Z toho ročníku může být hodně hráčů, kteří pomůžou národnímu týmu.“

Přesto Slováci včera živili teoreticko­u naději na postup. Ta ovšem ležela v rukou soupeřů, kteří nepomohli. Definitivn­í verdikt padl už před soubojem s USA: Bělorusové porazili Norsko a zajistili si čtvrté místo, poslední postupové.

„Nebylo snadné se motivovat,“přiznal trenér Vladimír Vůjtek. Vstup do utkání podle toho také vypadal a jeho tým brzy prohrával 3:0. Pak se zvedl a předvedl parádní obrat, který alespoň trošku vylepšil celkově špatný dojem. I přesto, že Slovensko nakonec v prodloužen­í padlo.

Nicméně to může být povzbuzení pro utrápenou duši slovenskéh­o hokejisty. „Nemyslím si, že máme špatné hráče. Soupeři jako Bělorusko nebo Švýcarsko se nám už vyrovnali, ale pořád jsme ještě hokejově o kousek před nimi,“tvrdí kapitán Tomáš Kopecký.

Teď to jen dokázat. A proč ne hned příští rok? Do té doby musí vedení slovenskéh­o hokeje najít náhradu za trenéra Vůjtka, jenž dopředu oznámil, že končí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia