Dnes Prague Edition

Od Jágra se pořád můžeme učit, ví pamětník Novotný

Zápas se Švýcarskem hokejová reprezenta­ce dohrála až po uzávěrce tohoto vydání, bylo ale jasné, že ve skupině skončí třetí a zítra od 20.15 bude hrát buď s Ruskem, či Finskem.

- Robert Sára hokejový reportér MF DNES Vážně se současný tým tolik podobá tomu před čtyřmi lety? Na tom šampionátu hrála reprezenta­ce zřejmě nejlepší hokej za poslední dobu. Na Slovensku jste prohráli jediný duel, teď jste narazili už v základní skupině. B

Hraje na osmém z posledních devíti mistrovstv­í světa. Svého času národnímu mužstvu šéfoval i jako kapitán. Proto může Jiří Novotný dobře porovnávat sílu tehdejších týmů s tím dnešním. A před zítřejším čtvrtfinál­e útočník tvrdí: „Máme srovnateln­é mužstvo jako v Bratislavě 2011.“Na Slovensku tehdy reprezenta­ce prohrála jediný zápas – v semifinále proti Švédsku – a získala bronz. Opravdu! Jsme vynikající parta, vlastně ta nejlepší, kterou tu můžeme mít. Jen je potřeba to ještě ukázat na ledě. I v Bratislavě jsme drželi při sobě, v kabině byla výborná atmosféra, stejně jako teď v Praze. Ale vše se ukáže ve čtvrtek. Šlo to tehdy jako po másle, ale nakonec jsme ztratili semifinále. Přitom jsme se už viděli, jak si jdeme pro zlato. Nikdo nepochybov­al. Teď o chybách víme, ale děláme jich čím dál méně. Musíme to vypilovat, protože dobře víme, jaké zápasy – a snad mohu použít množné číslo – nás v play-off čekají. No, oni trápí každého, mají dobré začátky, což nám dělalo problémy. My jsme se dostávali do tempa postupně a od druhé třetiny soupeře přehráli. To by se nám ale ve čtvrtfinál­e nemuselo vyplatit. Se mnou to nedělá vůbec nic. V roce 2010 jsem dal gól hned první zápas, pak už nic a vyhráli jsme titul. Ten turnaj ještě nekončí, a gól tak může přijít v jakoukoliv dobu, třeba přijde v tu nejvhodněj­ší. Já mám jiné starosti – sám musím hrát ještě lépe do obrany. Přesně tak, on a Roman Červenka jsou víc naladění do útoku. Ne! Jarda nic nevypustí, jde do brány a na odražené puky, z toho se dává nejvíc gólů. Takhle bychom to měli hrát všichni, od něj se pořád můžeme učit, v čem se zlepšit.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia