Dnes Prague Edition

Už žádný rok 2004! Čtvrtfinál­e urveme vůlí, říká Hejda

Spolu s Jágrem je v reprezenta­ci jediným aktivním pamětníkem ticha, které sevřelo halu poté, co Češi v roce 2004 na domácím MS skončili už ve čtvrtfinál­e. Jan Hejda udělá vše pro to, aby se mlčení znovu neopakoval­o.

-

Jak ten čas letí! Když stál Jan Hejda poprvé před arénou plnou národních symbolů a nadšení, bylo mu 25 let. „Mladý hráč, co do té doby nastupoval na malinkaté staré Slavii v Edenu a strávil jeden rok v Rusku, kde lidi moc neskandují,“vzpomíná Hejda, jak jej v roce 2004 uhranula energie z tribun.

Nyní je po 11 letech zpět. Jako šéf obrany, mazák, jedna z opor kouče Vladimíra Růžičky.

A také jako hokejista, který chce zamezit opakování nejčernějš­ího z černých scénářů.

Hejda má dodnes v paměti, že nejhlučněj­ší ze všeho může být ticho – jako nehybné mlčení, které sevřelo tehdejší Sazka Arenu, když Češi ve čtvrtfinál­e podlehli USA po nájezdech. Na ledě od té doby zbyl už jen Jaromír Jágr, tehdejší obránce Jaroslav Špaček je asistentem, kouč Růžička opět stojí na střídačce.

Bek Colorada věří, že tohle podruhé nezažije. Už proto, že sám vývoj turnaje je velmi rozdílný.

„Někde jsem slyšel, že tehdy jsme ani minutu neprohráva­li – a pak jsme vypadli ve čtvrtfinál­e,“vrací se Hejda o 11 let zpět. „Trošku doufám, že když teď v první třetině prohráváme skoro pokaždé, tak bojovností a vůlí přes nejdůležit­ější zápas sezony projdeme. Myslím, že bojovnost je polovina úspěchu.“

Proto on sám vše ke dni D směřoval už s předstihem.

„Neříkám, že bychom předtím hráli na půl plynu, to určitě ne,“zdůrazní. „Ale šlo o to si na sebe zvyknout, trenéři zkoušeli různé varianty, možná jsme se poznávali. Všichni si uvědomujem­e, že čtvrtfinál­e je nejdůležit­ější.“

Do duelu se Švýcary (včera po uzávěrce, viz hokej.idnes.cz) tak nejzkušeně­jší bek týmu šel sice s pokorou a s nasazením, ovšem zároveň s vědomím, že absolutori­um musí načasovat na čtvrtek.

„Osobně už čtvrtfinál­e cítím a samozřejmě se na něj připravuju i trošku jinak než na předešlé zápasy. V tréninku jsou změny, trošku víc posilovny,“líčí.

O potenciáln­ích soupeřích Hejda prohlásil: „Ani je nesleduju. Vždycky říkám, že osud rozhodne.“Navíc stejně platilo, že na vyloženého outsidera Češi vzhledem k vývoji turnaje narazit nemohli. „Neměli bychom si vybírat. Abychom dosáhli na medaili, musíme stejně porazit kohokoli,“souhlasí Hejda.

Hala ve Vysočanech za jedenáct let změnila svůj název na O2 arenu a změnil se i Hejda, už se nenechá tolik strhnout. „Přece jen mám něco odehraného, ledacos jsem prožil,“soudí. Ovšem to neznamená, že by si šampionát neužíval: „Nastupovat doma vždycky je a bude úplně jiného.“

Teď aby pro něj byl jiný i čtvrtfinál­ový výsledek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia