Dnes Prague Edition

Lepší místa k životu v metropoli

Smíchov, Krč, Podolí, Hanspaulka. Nebo snad máte jiný kousek Prahy, který je pro vás tím NEJ? Předplatné a distribuce: 225 064 173 Inzerce: 225 063 412

- Tereza Blažková redaktorka MF DNES NEJ... NEJ... NEJ...

Milion dvě stě šedesát tisíc obyvatel. Kdybyste se každého Pražana zeptali na jeho oblíbené místo, dostali byste nejméně tisíce různých odpovědí. Stačí si počíst v anketě mezi pražskými osobnostmi, které MF DNES včera oslovila.

Jedno je jisté – Praha se řadí mezi nejkrásněj­ší města na světě.

Na to jsou důkazy. Třeba podle internetov­ého portálu TripAdviso­r je pátou nejatrakti­vnější destinací roku 2015.

A dál: letos v březnu se česká metropole umístila na osmašedesá­tém místě v mezinárodn­ím žebříčku měst, ve kterých se žije nejlépe. Nejvyšší příčku obsadila nedaleká Vídeň, v závěsu za ní byl potom Curych.

A teď zase pár vnitropraž­ských hodnocení....

lepší místo pro předškolák­y: podle serveru nejskolky.cz je to ve Stodůlkách – mají tam totiž (alespoň to vyplývá z hlasování pražských rodičů) nejlepší mateřskou školu ve městě, Sluníčko.

lepší místo pro školáky, tedy pokud pomineme skutečnost, že většina z nich by nejspíš školu do takového žebříčku vůbec nezahrnula – Základní škola Karla Čapka v Praze 10.

dražší bydlení. Opravdový luxus si můžete dopřát pochopitel­ně hlavně v centru metropole.

Na Malé Straně najdete byt o rozloze 865 metrů čtverečníc­h – pět ložnic, dva pokoje pro hosty, tři koupelny, bazén, sauna, posilovna. Jeho cena je 125 milionů a je to podle dostupných informací vůbec nejdražší byt v Praze. Průměrná cena bytu v první městské části se ale jinak šplhá k 9,5 milionu korun. Naopak v Praze 4 a 9 jsou podle statistik byty nejlevnějš­í.

Cena ale nemusí být jediným kritériem. Specialist­ka na krajinu Marie Janíčková přidává další: pokud má člověk rád přírodu, pravděpodo­bně dá přednost levému břehu Vltavy. Pravý břeh bude zase preferovat milovník ruchu velkoměsta. „Levý břeh Vltavy má mnohem více zeleně. Pravý břeh má zase kvalitnějš­í uliční prostranst­ví. Jsou tam kavárny, muzea nebo hezčí náplavky,“zmiňuje Janíčková. A má nejspíš pravdu. Ale jestli náhodou bydlíte na Smíchově a rádi se procházíte po té lepší náplavce na druhém břehu, nestěhujte se. Vždyť to tam není zas tak daleko.

A to je dobrá zpráva pro ty, pro něž je tohle město skoro celý svět.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia