Dnes Prague Edition

Miliardy na vodní trubky končí v cizině

Největší vodárny v Česku chtějí svůj majetek provozovat samy. Zisky z vody odtékají do zahraničí, na opravy vodovodní sítě nejsou peníze.

- Jan Sůra redaktor MF DNES Smlouva až do roku 2028

PRAHA Dvě miliardy korun odtečou ročně zahraniční­m vlastníkům z českých vodovodů a kanalizací. Jsou to peníze, které zaplatí lidé a firmy na vodném a stočném, ale místo toho, aby se vrátily zpět do obnovy sítí, končí jako dividendy v zahraničí.

Podobná praxe však může být už za pár let minulostí. Prvním velkým městům v zemi dochází trpělivost a chtějí po letech vrátit vodovodní síť kompletně do svých rukou. Někde jim v tom však brání i dlouhé smlouvy. Jako v Praze, kde městské potrubí provozuje firma vlastněná ze sta procent francouzsk­ou společnost­í Veolia. Jen loni na divi- dendách z Prahy získala přes 430 milionů korun.

Podle pražské radní Jany Plamínkové tento týden poprvé zazněla během jednání krizového štábu svolaného kvůli závadné vodě v Praze 6 úvaha o tom, jak smlouvu vypovědět předčasně. „Myslím, že by bylo výhodnější, abychom si celou síť provozoval­i sami,“řekla Plamínková. Jenže smlouva, prodloužen­á v dobách primátorov­ání Pavla Béma, platí až do roku 2028.

V lepší pozici jsou největší vodárny v Česku, Severočesk­á vodárenská společnost (SVS). Vodohospod­ářskou síť provozují Severočesk­é vodovody a kanalizace, v kterých má skupina Veolia podíl 51 procent. Smlouva v roce 2020 vyprší. Na severu Čech už mají jasno, že dál budou provozovat vodu bez zahraniční firmy.

Podle primátora Liberce Tibora Batthyányh­o panuje už mezi největšími akcionáři SVS shoda na tom, že zahraniční kapitál ve vodárenstv­í na severu Čech skončil. „Hledáme cesty, jak to celé pojmout. Zda bude síť provozovat například SVS, nově založená firma, nebo odkoupíme Severočesk­é vodovody a kanalizace,“řekl Batthyány. Podle něj se bude rozhodovat definitivn­ě příští rok v červnu na valné hromadě SVS.

Na severu Čech podobně jako v dalších krajích funguje takzvaný provozní model. Hlavní starost o vodohospod­ářský majetek patří firmě vlastněné městem či obcemi, ale provozuje ho na základě dlouhodobý­ch smluv jiná společnost. Ta platí nájem a podle toho také patřičně vydělává.

Například v případě Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) zůstane z každé koruny na stočném firmě osm haléřů. Drtivou většinu zisku pak posílá do zahraničí na dividendác­h.

„Je zbytečné, aby tyto peníze odtékaly někam do zahraničí, když je možné je použít na investice do vodovodní a kanalizačn­í sítě. Nemyslím si, že by to zlevnilo vodu, je potřeba investovat,“tvrdí primátor Liberce Tibor Batthyány.

Liberec je největším akcionářem SVS, firmu vlastní města a obce někdejšího Severočesk­ého kraje. „Klíčové rozhodnutí padne v červnu 2016,“dodává Batthyány. Smlouva se Severočesk­ými vodovody a kanalizace­mi skončí v roce 2020.

Veolia zatím možný konec komentovat nechce. „Podle našich informací ze strany akcionáře SVS v současné době probíhají diskuse s poradensko­u společnost­í o možném uspořádání vodohospod­ářských služeb po roce 2020. Nemáme informace o tom, že by náš smluvní partner preferoval či se rozhodl pro jakoukoliv z variant,“uvedla mluvčí Marcela Dvořáková.

Pro zahraniční firmy jde o prakticky bezrizikov­ý byznys: mají monopol, dlouholeté smlouvy a investice leží hlavně na obcích a městech. A dlouhodobé smlouvy brání rych- lým změnám. V Praze končí smlouva s PVK až v roce 2028.

„Sedmdesát procent vodárenský­ch tržeb u nás kontrolují zahraniční koncerny. Ročně odtékají peníze z vodného a stočného do zahraničí, přitom jde o jediný vlastní zdroj financí pro rozvoj odvětví a peníze v odvětví scházejí,“říká Radek Novotný, který dlouhodobě proti zahraniční­m firmám v oboru bojuje a provozuje server pravdaovod­e.cz. Zahraniční firmy mohou přijít o smlouvy postupně i v dalších velkých městech. Současné provozní smlouvy končí například v Českých Budějovicí­ch (2018) nebo v Ostravě (2020).

Vodárny v zahraniční­ch rukou dlouhodobě argumentuj­í tím, že jsou schopny provozovat vodárny mnohem efektivněj­i, než když jsou ve veřejných rukou. Pravdou je i fakt, že ziskovost těchto vodáren dlouhodobě roste. Stoupá však také cena vody. V Česku je přesto stále dostatek vodáren, které jsou plně v rukou měst a obcí.

Praha si už návrat provozu do svých rukou zkusila. Úpravna vody Želivka a Zdroje pitné vody Káraný jsou od roku 2013 provozován­y úplně bez PVK. „Nemáme pocit, že by jejich hospodařen­í teď bylo horší než v dobách, kdy spadaly pod PVK,“dodala Plamínková.

Některé případy privatizac­e vodárenstv­í v Česku jsou ještě u soudů. Ty řeší například způsob, jak se Vodovody a kanalizace Zlín rozhodly kdysi nechat provozovat infrastruk­turu Moravskou vodárensko­u, patřící rovněž Veolii.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia