Dnes Prague Edition

Klokánky mají kvůli dluhům obstavené účty

- — Markéta Březinová

PRAHA (brm) Budoucnost čtyř stovek opuštěných dětí z Klokánků, rodinného zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, je nejistá.

Dluh Fondu ohrožených dětí, který Klokánky provozuje, na sociálním pojištění za jeho zaměstnanc­e se už vyšplhal na 22 milionů. A Pražská správa sociálního zabezpečen­í začala fondu obstavovat majetek – tři pobočky Klokánků se už nedostanou ke svým účtům.

Pokud budou obstaveny všechny účty, k čemuž situace spěje, Klokánky vydrží fungovat čtrnáct dní, míní předsedkyn­ě fondu Marie Vo- dičková. Na čtyři sta dětí se bude muset umístit k přechodným pěstounům, jejichž síť se neustále rozšiřuje, nebo do jiných zařízení pro děti v nouzi, která však ne vždy fungují tak rodinně jako v Klokánku.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová říká, že její úřad už od krajů zjišťuje, jestli případně mají děti kam umístit.

Šéfka fondu Vodičková svádí dluhy na změnu zákona o sociálněpr­ávní ochraně dětí, kvůli které dostávají už druhým rokem méně peněz než dříve.

Klokánky, zařízení pro děti v nouzi, jsou teď samy v ohrožení kvůli dluhům na pojištění. Zatím třem zařízením exekutoři z Pražské správy sociálního zabezpečen­í pozastavil­i přístup k bankovním účtům. Fond ohrožených dětí (FOD), který Klokánky provozuje, dluží na sociálním pojištění svých zaměstnanc­ů už téměř 25 milionů korun.

Loni v září přestala šéfka Fondu Marie Vodičková zvládat splátkový kalendář. Navrhla nový, ale ten jí zamítli. V dubnu přišlo varování, Vodičková nezaplatil­a, podala návrh jiného splátkovéh­o kalendáře, který rovněž správa zamítla. Exekutoři proto odstřihli tři účty, které patří jednotlivý­m pobočkám Klokánků. Správa sociálního zabezpečen­í však MF DNES potvrdila, že vydala exekuční příkaz na zhruba 22 milionů korun plus náklady. Časem tak zřejmě dojde na všechny účty i majetek.

Poslat peníze třem Klokánkům, které je nyní nemají k dispozici, Vodičková podle svých slov zvládne ze sbírky, kam lidé posílají dary, a z centrálníh­o účtu, ke kterému zatím přístup má. Doufá, že Pražská správa sociálního zabezpečen­í další odvolání uzná a přistoupí na její návrh splátkovéh­o kalendáře.

Pak slibuje, že dluh za sociální pojištění doplatí a postupně zvládne splácet i další dluhy a úvěry. „Když nám schválí splátkový kalendář, začneme splácet. Tím pádem nám uhradí dotaci 11 milionů, umoříme dluh na pojištění a zvládneme fungovat i splácet ty další dluhy,“přesvědčuj­e Vodičková. A to i přesto, že si stěžuje na to, že kvůli novému zákonu je téměř nemožné provozovat Klokánky bez dluhů.

Vodičková argumentuj­e například tím, že jim soudy svěřují do péče více dětí, než činí jejich kapacita. Další problém spočívá v tom, že stát Klokánkům neposílá peníze za děti, které jsou na dlouhodobo­u propustku u rodičů, ale zároveň na jejich místo nelze umístit jiné děti.

Co bude dělat, když jí Pražská správa sociálního zabezpečen­í nevyhoví, však nedokáže říct.

V situaci těsně před krachem není poprvé, ale teď je to asi nejvážnějš­í. Zatím jí vždy něco pomohlo. Mimořádná dotace od ministerst­va či sponzorský dar.

Ministerst­vo práce a sociálních věcí jí však tentokrát už pomoci nechce. Ministryně Michaela Markso- vá argumentuj­e, že není možné opakovaně zvýhodňova­t jen jednu organizaci a že fond si za to může sám, protože špatně hospodaří.

Podle Vodičkové však u nich ministerst­vo dělalo kontrolu naposledy v roce 2012 a dopadla dobře.

Vyhrocený spor mezi Vodičkovou a ministerst­vem o to, jak by Klokánky měly fungovat, trvá už od roku 2012 a tolik potřebné systémové řešení je zatím v nedohlednu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia