Dnes Prague Edition

Jeho sekretářka denně brečela, šéfové se báli

- Marek Přibil redaktor MF DNES

Dnes už bývalá referentka personální­ho odboru Kristýna Karetová je jednou z pracovnic ministerst­va školství, které v poslední době úřad opustily.

Zažila čtyři ministry. Pod tím posledním, Marcelem Chládkem z ČSSD, už však podle svých slov dál pracovat nemohla. „Jeho chování jsem si vyhodnotil­a jako mobbing,“řekla v rozhovoru pro MF DNES. Jak nisterstvu dlouho školství?jste pracovala na mi

Pět let. Máte Lišilo tedy se možnost chování srovnání.Marcela Chládka k podřízeným od jiných šéfů?

Třeba na auditu jsem měla tvrdého šéfa, ale nikdy si nedovolil to, co Chládek. To už byla podle mě, a nejen podle mě, šikana. Jde o závažné tvrzení. Můžete být konkrétní? Například jsem na chodbě slyšela, jak křičel na vrchního ředitele, že je tlusté prase. Vrchní ředitel o tom se mnou pak mluvil, byl z toho úplně špatný. Upřímně jsem byla svědkem, jak lidi brečeli, každý den jsem viděla jednu jeho sekretářku ubrečenou. Na personální­m oddělení jsem byla v kontaktu se všemi řediteli. Každý se bál do kabinetu ministra chodit. Ministr tvrdí, že jde o nepodložen­é drby. Jde jen o výmluvy ministra. Čekala jsem, že se nepřizná. Můžete říct, že by se ministr choval nevhodně k ženám?

Vyřizovala jsem s některými z nich ná jeden ze středočesk­ých poslanců. Chládek patřil k nejbližším spolupraco­vníkům obžalované­ho Davida Ratha. Podíl na jeho jednání mu však nikdy nikdo neprokázal.

Zbyla mu jedna funkce ministra Chládek měl do poslední chvíle důvěru spolustran­íků, i když jeho potíže s podřízeným­i pronikly na veřejnost. „Vím o těch věcech jen z tisku, ale my se potkáme s Marcelem Chládkem příští týden a určitě ty informace prokonzult­ujeme,“uvedl včera v poledne hejtman a šéf středočesk­é ČSSD Miloš Petera. Nakonec ho předešel předseda vlády.

Chládkova politická kariéra byla dokumenty, když odcházely z úřadu. Jedna se rozmluvila... Zajímalo by mě, zda jste sama něco takového zažila nebo toho byla očitým svědkem. Pouze jsem to vyslechla. Potvrdil mi to i další kolega. Sama jsem z úřadu odešla z toho důvodu, že jsem si chování pana ministra vyhodnotil­a jako mobbing. Váš otec pracoval u ministra Chládka jako řidič. Je pravda, že se s ním dostal do konfliktu kvůli tomu, že loni hovořil o poměrech na ministerst­vu s novináři? Je to pravda. Otec měl kvůli tomu s panem ministrem problém. Chtěl z ministerst­va odejít, obával se, že ministr kvůli tomu půjde po mně. Pracovala jsem na personální­m oddělení a pana ministra jsem upozorňova­la, že tátu nemůže vyhodit za to, co udělal.

Jak na to ministr reagoval? Pana ministra to naštvalo. Pak mi jeden z ředitelů řekl, že po něm pan ministr chtěl, aby poslal údržbáře, aby mi zkontrolov­ali kancelář, a pracovníky IT oddělení, aby mi zkontrolov­ali počítač. Prý kontrolova­li i tiskárnu, co jsem kopírovala a skenovala. Setkala jste se s nějakými dalšími ústrky? Ministr třeba schválil směrnici, kde se v budově smí kouřit. Jsem kuřačka, ministr mě jednou na takovém vyhrazeném místě zastihl a suše mi sdělil, že tam už na cigaretu chodit nebudu. Nezlobte se, ale to jako mobbing nevypadá. Toto bylo spíš jen legrační. K odchodu jsem měla řadu mnohem závažnější­ch důvodů. léta bez mráčku, ale v jeho dnešní situaci má „chybu“. Pro případ pádu má totiž téměř každý ministr v záloze ještě jednu placenou funkci, zpravidla poslanecko­u nebo senátorsko­u.

Marcel Chládek však odešel ze zastupitel­stva kraje, když předseda Bohuslav Sobotka vyčítal spolustran­íkům kumulaci funkcí. O post senátora přišel loni na podzim, když ho neuhájil ve volbách.

Po odchodu z vlády mu nezbývá v politice žádné placené místo. Že by se vrátil do školy, je nepravděpo­dobné. „Vždycky bych se dokázal uživit, já byl i manažerem firem,“řekl v úterý Chládek MF DNES.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia