Dnes Prague Edition

Dokument: vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky

-

Pokládám Marcela Chládka za nejlepšího ministra školství za posledních deset let, z mého pohledu předsedy ČSSD ale přestal splňovat přísné nároky, které spojuji s tím, když sociální demokrat vykonává vysokou ústavní funkci člena vlády.

I když deník MF DNES nelze považovat za nezávislé médium, vzhledem k tomu, že patří aktivnímu politikovi, kterým je předseda hnutí ANO Andrej Babiš, a tyto noviny tak mohou být velmi snadno využity k vedení politicky motivovaný­ch kampaní, nebudu zveřejněné informace zlehčovat.

Respektuji fakt, že při našem dnešním rozhovoru ministr Chládek nařčení publikovan­á v MF DNES odmítl jako nepravdivá, chce se proti nim bránit a svou rezignaci by vnímal jako jakési „přiznání viny“.

Současně nechci, aby zveřejněný­mi podezřením­i vůči chování ministra Chládka a diskusí o nich bylo jakkoliv zatíženo fungování ministerst­va školství a práce sociální demokracie ve vládě.

V nejbližšíc­h dnech proto navrh- nu odvolání Marcela Chládka z funkce ministra školství a budu se zabývat výběrem jeho nástupce za ČSSD.

Děkuji Marcelu Chládkovi za velký kus práce, který v náročné funkci ministra školství udělal pro potřebné změny v našem školství, zrychlení čerpání peněz z evropských fondů, pro zlepšení transparen­tnosti ve financován­í sportu nebo pro posílení společensk­ého postavení pedagogů a zlepšení odměňování všech pracovníků ve školství.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR, 28. května 2015

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia