Dnes Prague Edition

„Jekyll a Hyde z ČSSD“odchází

Málokterý politik tak otevřeně toužil po postu ministra jako Marcel Chládek. Pak se dočkal, ale po roce a čtvrt ve funkci nedobrovol­ně odchází.

- Jakub Pokorný, Marek Přibil s přispěním Markéty Březinové Patnáct žen v posteli

PRAHA Neustále vymýšlel nějaké „zlepšováky“.

Jeden den vymyslel, že škola bude začínat až od devíti ráno, druhý den přemýšlel o žebříčku nejžádaněj­ších profesí, pak chtěl rozdávat do školy tablety nebo měnit zákony kvůli útokům chovanců na vychovatel­e v ústavech.

Sedmačtyři­cetiletý Marcel Chládek se také na svoji roli ve vládě chystal snad nejhorlivě­ji ze všech stínových ministrů.

Byl vždy připraven odpovídat na telefonu, sepsal o školství zelenou knihu i oranžovou knihu. Vždycky natěšeně telefonova­l do redakcí, kdy už článek o jeho nápadu vyjde. „Patřil mezi stínovými ministry k těm lepším politikům, kteří se svému oboru alespoň věnovali. Uměl otevřít prostor k debatě. Uspořádal v Senátu slyšení k maturitám. Jinak je ale Chládek prázdná nádoba. Snaží se pochytit, o čem se mluví, ale nemá vlastní názor, jak se má školství vyvíjet. Prostě chtěl být ministrem,“říká odborník na školství Tomáš Feřtek ze společnost­i EDUin. Na konci ledna 2014 se Marcel Chládek do vytoužené funkce dostal, změnil telefonní číslo a „starý Chládek“byl tentam.

Dříve natěšený kandidát na ministra zjistil, že školství je plné protichůdn­ých tlaků a lobbingu a nejde uřídit snadno. I Tomáš Feřtek ho ale chválí, že prosadil novelu školského zákona, která napomůže tomu, aby se i handicapov­ané děti mohly vzdělávat v běžných školách.

Ministr Chládek by si přiznal víc zásluh. Když rozkliknet­e internetov­ou stránku ministerst­va školství, září tam mezi ostatními kolonka „splněné cíle ministra“. Už jich tam je osmnáct, většinou jde o různé „strategie“a „rámce rozvoje“.

Jestli Chládkovi z doby předminist­erské něco zůstalo, je to role showmana. Loni v červnu při návštěvě školy v Novém Strašecí odučil jednu hodinu tělocviku. Ze dvou pokusů dal na konci na basketbalo­vém hřišti dva koše a od žáků si vyslou- žil potlesk. Uznání moderátora, že je „Bivoj“, se mu dostalo, když v talk show televize Barrandov přiznal, že jeho sexuálním životem prošlo patnáct žen.

Na všedním vztahu k ženám se však ukázalo, že usměvavý politik má i odvrácenou tvář. Kvůli stížnostem na šikanu zaměstnanc­ů si ho loni v květnu pozval i premiér. Řekl mu, aby „se vyvaroval chování, které by mohlo být kritizován­o“.

Ministr zřejmě neposlechl. Jak napsala MF DNES, jednu podřízenou vyhodil, když mu nezvedla telefon v sobotu večer. V úřadu se často střídali všichni, kdo pracovali v jeho blízkosti. Za rok a čtvrt ode- šlo devět pracovnic protokolu. Bývalý řidič Miroslav Kareta vzpomněl, že po jeho odchodu ministr vyměnil dalších nejméně šest řidičů. „Zprávy o nevhodném chování k podřízeným ze strany ministra Chládka přicházejí od jeho nástupu do úřadu. Je to smutné, ministr by měl jít příkladem, a co teprve ministr školství. Premiér by měl situaci rychle řešit. Ministr by měl být gentleman,“připomíná Chládkův předchůdce ve funkci a dnešní předseda ODS Petr Fiala.

Ministra Chládka proto sužovala obava, aby se něco z toho nedostalo ven. „Po mém odchodu mi volal jen jednou. Ptal se, zdali mě nekon- taktovali novináři,“říká bývalá protokolář­ka Gabriela D.

Na druhou stranu, když ministr chtěl, nebylo na něm nic znát. Ještě ve středu, když už měl na stole nepříjemné otázky o šikanování asistentek, na tiskovce s úsměvem mluvil o tom, že potřebuje miliardy navíc do školství. Chládkova pozice v ČSSD byla až do skandálu s šikanování­m zaměstnanc­ů silná. „Chládek je pořád inventářem středočesk­é sociální demokracie,“říká politolog Lukáš Jelínek.

A v kraji se zase všechno rozhoduje podle okresů. „Chládkův okres je co do členské základny druhý nebo třetí nejpočetně­jší,“připomí-

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Tělocvikář Chládek dokázal politiku pojmout jako show. Loni při návštěvě školy v Novém Strašecí odučil hodinu tělocviku, s žáky si zahrál basketbal a vysloužil si od nich potlesk.
Foto: František Vlček, MAFRA Tělocvikář Chládek dokázal politiku pojmout jako show. Loni při návštěvě školy v Novém Strašecí odučil hodinu tělocviku, s žáky si zahrál basketbal a vysloužil si od nich potlesk.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia