Dnes Prague Edition

Hledá se nástupce pro těžké časy

Marcel Chládek opouští ministerst­vo v těžké době. Jeho nástupce musí dokončit a prosadit řadu důležitých zákonů.

- Markéta Březinová, Ondřej Leinert redaktoři MF DNES

Ve Sněmovně leží novela zákona o vysokých školách, která mění systém akreditací i pravidla pro odebírání titulů. Dokončuje se zásadní změna financován­í základních a středních škol. A uprostřed toho odchází ministr školství. Vzhledem k tomu, že z ministerst­va v nedávné době odešla řada důležitých odborníků a náměstků, bude těžké rozpracova­né zákony dodělat.

„To, v jakém stavu úřad nyní je, to je průšvih. Není tam ani státní tajemník,“říká poslanec ANO Jiří Zlatuška. I opoziční poslankyně za TOP 09 Anna Putnová souhlasí, že resort se předně musí stabilizov­at.

„Začal bych u reformy pedagogick­ých fakult. Problémem je kvalita škol. Učitelé v některých oborech chybějí, například ve fyzice, matematice nebo chemii. Ruku v ruce s tím souvisí platy učitelů. Dokud se plat učitele nebude řádově pohybovat o 10 tisíc výš, je to jen umělá řeč, že je to prestižní povolání,“soudí místopředs­eda školského výboru Jiří Mihola z KDU-ČSL.

Podle bývalého ministra školství a nynějšího šéfa ODS Petra Fialy premiér odvolal Chládka pozdě. „Informace o šikaně podřízenýc­h a podivném způsobu řízení ministerst­va se v mediích objevily už na jaře minulého roku. Teď se jen potvrdily. Je mi líto lidí, kteří to museli snášet,“napsal v prohlášení médiím.

Ačkoli Chládek šikanu podřízenýc­h popírá, premiér Bohuslav Sobotka informacím zřejmě uvěřil. Nyní je na něm, aby vybral Chládkova nástupce. Ačkoli Sobotka Chládkovy kroky na ministerst­vu chválí, řada odborníků k nim má výhrady.

Už včera se spekuloval­o o několika jménech, která by mohla Chládka nahradit. Mluví se o například o Vlastě Bohdalové, bývalé senátorce Aleně Gajdůškové i místopředs­edkyni ČSSD Lence Teska Arnoštové.

Ze zvažovanýc­h nástupců se jako jediná přímo vyjádřila vědkyně a senátorka za ČSSD Eva Syková. „Nikdo mě neoslovil, zvážila bych to a asi přijala. Je to výzva,“odepsala MF DNES.

Premiér však teprve začal vybírat.

Jisté je, že bude muset najít někoho, kdo dá rozložený úřad co nejrychlej­i do pořádku. „Myslím, že řada priorit byla nastavena, ale jde o to je plnit. K panu ministrovi jsem říkal, že nejde plnit naráz strašně moc věcí,“míní Mihola.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Slavný den Loni 29. ledna přijal jmenovací dekret od prezidenta. Nyní Chládek vládu opouští jako první sociální demokrat.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Slavný den Loni 29. ledna přijal jmenovací dekret od prezidenta. Nyní Chládek vládu opouští jako první sociální demokrat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia