Dnes Prague Edition

Benátky. Návod, jak oživit ODS

Jak znovu získat přízeň voličů? I to bude řešit ODS na zítřejším kongresu. Učit by se mohla od svých úspěšných starostů. Jeden z nich, Jaroslav Král, vede Benátky nad Jizerou už 25 let.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES Už nikdy nebude jako za Klause

Usedá do koženého křesla. Za jeho zády je vlajka místních prvoligový­ch hokejistů či fotka Jaromíra Jágra s rychlobrus­lařkou Kateřinou Novotnou, olympionič­kou a rodačkou z Benátek. Před sebou má zase vitrínu s úspěchy benátských volejbalis­tů. Sedmitisíc­ové město se má čím chlubit a nejde jen o sportovní úspěchy.

Tady je svět ještě v pořádku, mohli by lidé z vedení ODS parafrázov­at reklamní slogan obchodního řetězce. Zdejší starosta Jaroslav Král je totiž jedním z těch, kteří i přes masivní úbytek voličů strany odolali. Od sametové revoluce zvítězil ve všech komunálníc­h volbách. Naposled jeho ODS získala téměř 50 procent hlasů.

Radnice sídlí na malebném zámku. „Začátkem 90. let to bylo hospodářsk­é stavení. Nahoře nebyla střecha a na dvoře byl sklad pneuma- tik,“vzpomíná starosta Král. „Město musí žít, nesmí to být jen noclehárna. Proinvesto­vali jsme dvě miliardy,“popisuje Král.

Místní, kterých se zeptáte, na něj zpravidla nedají dopustit. „ODS mě naštvala, ale náš starosta ne,“říká žena, kterou reportér MF DNES potkává u radnice.

Přesto starosta Král ani desítky dalších komunálníc­h hvězd strany, která se zítra sejde na kongresu, nikdy nebyli v jejím vedení nebo v parlamentu.

„Zkusil jsem to jednou. Z okresu bych se dostal jako jasná jednička. Ale najednou mi volá bývalý premiér pan Nečas, že on jako stínový ministr obrany a Ivan Langer jako stínový ministr vnitra by si přáli, aby v branném a bezpečnost­ním výboru působil pan Vidím. To samé mi pak ještě přijel osobně říct pan Tlustý. Bylo jasné, že kandidovat nemá smysl, protože by mě na vyšší úrovni stejně smajzli,“vypráví o své zkušenosti.

ODS podle něj měla obrovskou samolikvid­ační schopnost. „Vytvořila se v ní elita, do které se lidé z komunální sféry dostali jen velmi těžko. Místo nich se často prosazoval­i lidi, kterým říkám kukaččí děti. Jako je právě Honza Vidím, který prošel Prahu, Říčany, Mladou Boleslav a pak Benešov. Nebo pan Šnajdr, který přišel z Frýdku-Místku a etabloval se v Mělníku,“říká starosta.

Podobně hovoří jedna z mála komunálníc­h stálic ODS, které se podařilo prosadit i ve velké politice, senátor Jaroslav Kubera. „Známe ty příběhy, jak se vozily autobusy takzvaných členů na různé oblastní sněmy. Systém vůbec nebyl navázaný na volební výsledky. To se podařilo až v posledních letech. I když pozor, už jsou zase snahy to zrušit,“varuje Kubera. Král, ale i další jeho úspěšný komunální kolega, Jaroslav Vaněk z Dolních Životic na Opavsku, dodnes nemohou pochopit, proč ODS několikrát před krajskými volbami zkoušela zabodovat tématy, která se týkají spíše celostátní politiky.

„Jednou to bylo zavedení zdravotnic­kých poplatků, pak zase zrušení valorizace důchodů. Dokonce si myslím, že to byl záměr. Že někdo nahoře chtěl, abychom ty volby prošvihli,“přemítá Král.

A byť preference ODS rostou jen velmi pomalu, věří, že se strana opět vzchopí. Radost má třeba z toho, že jeho dlouholetý kamarád a obdobně úspěšný kolega ze Sedlčan Jiří Burian se dostal do Senátu.

„ODS, ať byla jakákoli, tak zdravé jádro v komunálu vždy měla. Když si vezmu moje kolegy, starostu z Kadaně, Litoměřic, Soběslavi, to jsou lidé, kteří udělali obrovský kus práce. O ty by se měla ODS opírat. A naslouchat jim,“radí.

Strana by se podle něj měla více zaměřit na střední třídu a hledat pro ni témata.

Více prostoru by měli dostat úspěšní komunální politici. To se sice s novým předsedou Petrem Fialou daří, příkladem jsou třeba Miloš Vystrčil nebo Martin Kupka, ale změna je pořád velmi čerstvá. Ostřeji by strana měla vystupovat proti černým duším.

„Pracovat, věřit a neustále mluvit s lidmi. ODS už nikdy nebude jako za Klause, ale zase může být úspěšná,“věří Král. Sám to prý rád bude sledovat už zpovzdáli – v loňských volbách kandidoval naposledy. Za sebe má vytipované dva možné nástupce.

„Hlavní je, aby to byl člověk poctivý a schopný, který to nebude dělat jen kvůli funkci a k tomuto místu bude mít vazbu,“říká.

Takovým směrem by se podle něj měla ubírat i ODS při hledání těch, kdo ji dokážou vyvést z politické průměrnost­i.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia