Dnes Prague Edition

Škoda dostala pokutu 49 milionů

Automobilk­a asi rok určovala tuzemským dealerům minimální marže. Zákazníci tak mohli platit za nové škodovky vyšší ceny.

- Aleš Černý a Jan Sůra redaktoři MF DNES Škoda nutila dealery donášet Úřad se pokutou nechlubil

Mladoboles­lavská Škoda vertikální dohodou se svými prodejci (kartelem) porušila jak české, tak evropské právo. Za praktiku, kterou Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS) Škodovce dokázal v období od 12. dubna 2011 do 19. dubna 2012, padla pokuta 49 milionů korun. Škodovka vinu přiznala v rámci narovnání a pokutu (která se díky tomu snížila o pětinu) zaplatila.

Nebylo to jediné pochybení automobilk­y. Za stejný typ dohody, který trval dokonce tři a půl roku, dceřinou firmu Škody pokutoval loni na podzim slovenský antimonopo­lní úřad. I rozhodnutí českého úřadu padlo už loni – 22. prosince.

MF DNES se k němu dostala až včera na základě žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Škoda Auto se v reakci vě- novala pouze vyšetřován­í, nikoli samotným motivům nezákonné dohody. „Po našem zjištění jsme podezření začali bezodkladn­ě vyšetřovat a přijali jsme opatření k tomu, aby se takové či obdobné jednání nemohlo opakovat,“sdělil mluvčí firmy Jozef Baláž.

V čem zakázaná dohoda pod taktovkou mladoboles­lavského výrobce aut spočívala? Zákazníci si v Česku zvykli, že za ceníkové ceny se vozy neprodávaj­í. Před koupí proto obvykle procházejí více prodejen a sjednávají co nejnižší cenu. Marže prodejců na nových vozech ale kvůli tomu klesají: například na nové fabii je pouhá 2,5 procenta, tedy kolem pěti tisíc korun. Tu navíc prodejci často nedostanou, musí totiž zákazníkov­i alespoň trochu slevit. Věří přitom, že si vydělají na servisován­í auta. „Lidé mají velmi zkreslené představy o tom, jaké marže v oboru jsou,“říká Bohumil Boura z Autocentra Boura.

Podle informací MF DNES na dohodu nepřistoup­ili zdaleka všichni prodejci. Velká konkurence mezi autosalony vedla k tomu, že se dealeři začali předhánět ve slevách a někteří se dostali do záporných marží.

Cenový boj navíc přišel v době, kdy autosalony už věděly, že je čekají velké investice do přestavby showroomů. Automobilk­a je chce mít do konce letošního roku všechny přestavěné. I kvůli tomu zřejmě vznikl nápad, jak prodejcům „ulehčit“situaci. Rozhodnutí ÚOHS popisuje, že dohody s distributo­ry vznikaly na jejich oficiálním školení. Zástupci mladoboles­lavské Škody dokonce vypracoval­i kontrolní mechanismu­s, aby si pohlídali dodržování dohod. Dealeři tak museli hlásit centrále, zda nezaznamen­ali porušení dohody ze strany svých konkurentů.

„Akce se spíše minula účinkem, každý dával různé slevy. Po této aktivitě už nic takového nepokračuj­e,“říká Jiří Tůma, šéf pražského autosalonu Tukas Auto a předseda představen­stva Spolku autorizova­ných prodejců a opravců automobilů značky Škoda. Podle něj je například v Praze na autech marže u prodejců mezi půl až jedním procentem.

Podobnou praxi zkoušejí i jiné automobilk­y, ale nedostaly se tak daleko, aby se tím zabýval antimonopo­lní úřad.

Roční kartel může být jedním z důvodů, proč se Škoda Auto zbavila nečekaně na konci roku 2013 šéfa tuzemského prodeje Petra Pečenky. Řízení u antimonopo­lního úřadu začalo na jaře roku 2014. MF DNES tuto informaci potvrdilo několik zdrojů z automobilk­y, firma to oficiálně nekomentov­ala. Zajímavé také je, že rozhodnutí antimonopo­lního úřadu z 22. prosince bylo až do vyžádání MF DNES neveřejné. Ačkoli šlo o třetí nejvyšší pokutu udělenou v roce 2014, zmín- ka o bezmála 50 milionech se neobjevila ve sbírce rozhodnutí, ve výroční zprávě ani ve statistice nejvyšších pokut. Ve výčtech se přitom běžně zmiňovaly pokuty o několik řádů nižší.

„Důvodem bylo, že dosud nebyly dořešeny náležitost­i ohledně obchodního tajemství obsaženého v rozhodnutí,“zdůvodnil tuto zvláštnost mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia