Dnes Prague Edition

Putin na fotbalovém mistrovstv­í šetří. Využije i práce vězňů?

Korupční skandál fotbalové federace FIFA vrhá stín i na světový šampionát, jenž bude za tři roky v Rusku. Prestižní projekt prezidenta Putina má i jiné problémy. Moskva na něm začíná šetřit a politici chtějí, aby na něm pracovali vězni.

- Iveta Polochová redaktorka MF DNES

Aféra s úplatky v Mezinárodn­í fotbalové federaci rezonuje i v politické rovině. Zatímco britský premiér vyzval šéfa FIFA Seppa Blattera, aby odstoupil, ruský prezident ho podpořil.

Šéf Kremlu navíc razii na funkcionář­e fotbalové organizace ve Švýcarsku označil za americké vměšování se do věcí, které jsou mimo jejich jurisdikci. Ruští činitelé také okamžitě označili aféru za politicky motivovano­u s cílem poškodit Rusko a jeho pořadatels­tví světového šampionátu v roce 2018.

„Naneštěstí naši američtí partneři používají takové metody, aby dosáhli svých sobeckých cílů a ilegálně perzekvova­li lidi. Nevylučuji, že v případě FIFA je to stejné,“prohlásil samotný Vladimir Putin, jehož vztahy s USA jsou kvůli anexi Krymu a válce na Ukrajině nejmrazivě­jší od dob studené války.

Putin tak dal také najevo, jak mu na mistrovstv­í, které se bude odehrávat v jedenácti ruských městech, záleží. Po loňské olympiádě v Soči a vedle stavby kosmodromu Vostočnyj je to jeho další prestižní projekt.

Jenže ani fotbalový šampionát není bez problémů. Zatímco Soči provázely a Vostočnyj provází korupční aféry, šlendrián a zpožďování výstavby, příští fotbalové mistrovstv­í světa se potýká hlavně s finanč- ními problémy. Je to kvůli nižším cenám ropy, západním sankcím a slabšímu rublu. Vláda proto už několikrát snížila jeho rozpočet. Nejdřív v lednu o deset procent, poté v dubnu oznámila, že vůbec nepostaví 25 luxusních hotelů, pro něž by nebylo po mistrovstv­í uplatnění, a před několika dny zhubl rozpočet o další 3 miliardy rublů. Dle posledních informací by tak mistrovstv­í mělo přijít zhruba na 661 miliard rublů.

Je to také jen několik dní, co místopředs­eda vládní strany Jednotné Rusko Alexander Chinštejn přišel s návrhem, aby se na infrastruk­tuře ušetřilo využitím levné práce vězňů. Proti nápadu okamžitě vystou- pil například opoziční politik Dmitrij Gudkov s tím, že nápad připomíná stalinskou dobu.

Vladimir Osečkin z nevládní organizace Gulagu.net, která se věnuje ruským vězňům, je smírnější: „Iniciativa je v pořádku, ale jen v případě, že vězni se budou moci zúčastnit práce dobrovolně. Jinak to bude obnova ekonomické­ho modelu gulagu, kdy všechny zásadní stavební projekty SSSR byly postaveny málo či nijak placenými lidmi.“

Ruský vězeňský systém dlouhodobě čelí obviněním, že trestanci jsou buď placeni za práci málo, nebo jsou nuceni pracovat příliš dlouho.

Tento týden se v souvislost­i s přípravami fotbalovéh­o svátku objevil také korupční skandál. Ředitel jedné z firem podílející­ch se na stavbě stadionu ve Volgogradu je podezřelý ze zpronevěry 4 milionů rublů.

Obavy panují i z toho, zda se včas stihne výstavba všech nových stadionů a infrastruk­tury. A zda pak najdou uplatnění i po mistrovstv­í.

Na závěr se nejde nevrátit k politice. Z USA a Ukrajiny se už ozvalo několik – byť ojedinělýc­h – hlasů, že Rusko by o pořadatels­tví šampionátu mělo přijít. Kvůli angažmá na východě Ukrajiny a anexi Krymu. FIFA ale politiku s fotbalem spojovat odmítá. A jak podotýká list The Guardian, zápasy se tak budou hrát i v Rostově na Donu, odkud prý potají proniká na východ Ukrajiny ruská vojenská technika i vojáci. A kde jsou tréninkové tábory separatist­ů.

O skandálu FIFA čtěte na str. B6

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia