Dnes Prague Edition

Albánce a Srby mají usmířit nové dálnice – s pomocí EU

Historická návštěva srbského premiéra v Albánii nezmírnila spor o budoucnost Kosova, tály však jiné ledy.

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES Smír „jako Francie a Německo“

Během dvoudenní návštěvy srbského premiéra Aleksandra Vučiče, která skončila včera, se srbští i albánští politici tématu Kosova raději vyhýbali. Uznání nezávislos­ti Kosova je pro Srbsko, které ho stále považuje za své území, stále nemyslitel­né.

Albánský premiér Edi Rama možná i proto nezopakova­l svůj výrok z dubna, kdy řekl, že Albánie a Kosovo, kde žije albánská většina, se jednou spojí ať tak či onak. Místo toho zvolil jiný pohled. „Mír je křehká věc, kterou nyní neseme na svých bedrech. K tomu, aby nebylo tak těžké ji nést, potřebujem­e pomoc od Evropské unie,“nechal se slyšet Rama.

A jak by si tu pomoc představov­al? Mimo jiné takto: při jednání s Vučičem se dohodli, že společně napíšou šéfovi Evropské komise a požádají o finanční pomoc na stavbu dálnice, která spojí srbské město Niš s Albánií. Vůbec ne bez významu přitom je, že plánovaná trasa dálnice protíná Kosovo. Obě země se zároveň dohodly na spolupráci při prosazován­í dálnice spojující Chorvatsko a Černou Horu s Albánií a Řeckem.

Shodu na obou projektech odůvodnili premiéři tím, že dopravní spoje „lidi sbližují“. Je přitom pochopitel­né, že tyhle dálnice jsou jedním z albánských snů – bez nich by se z Albánie „turistický ráj“, neboli pilíř, který by držel nad vodou hodně pochrouman­ou ekonomiku, nikdy nestal. Mocné balkánské zaklínadlo „EU“pomáhá Albánii i při reakcích na obvinění, že se jí až příliš líbí idea takzvané Velké Albánie, do níž by kromě Kosova spadala i území v Srbsku, Makedonii a Řecku, kde žije albánská menšina.

Nedávný krvavý incident v Makedonii, kde při zásahu proti albánským separatist­ům zahynuly přes dvě desítky lidí, tuto ideu opět oživil. Tirana takové ambice odmítá s tím, že po vstupu všech balkánskýc­h zemí do EU hranice přestanou hrát roli.

A návštěva Vučiče v Albánii ukázala, jak silným motorem usmiřování je na Balkáně snaha dostat se do evropských struktur. Obě země už jsou kandidáty na členství v Unii. Albánie je zároveň už členem NATO – Srbsko je na seznamu čekatelů.

Podle albánského premiéra jsou na tom Albánie a Srbsko nyní podobně jako Francie a Německo po druhé světové válce. „Odvaha, se kterou tyto země překonaly válečné řeky krve, by nás teď měla inspirovat,“prohlásil Rama.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia