Dnes Prague Edition

Každá druhá země světa má své lidi mezi džihádisty

Za Islámský stát a podobné skupiny bojuje víc britských muslimů, než kolik jich slouží v britské armádě. Jsou tam i Chilané nebo Japonci. Zpráva OSN říká, že náboráři extremistů mají hotové žně.

- Milan Vodička redaktor MF DNES Jak vzniká McDžihád

Začátek zní jako podivná, ale normální zpráva: ztratil se velitel tádžických speciálníc­h policejníc­h jednotek plukovník Gulmurod Chalimov, který prošel výcvikem u ruských Specnaz i jejich americké obdoby a bojoval proti zločincům a islámským radikálům.

Konec zní jako vtip: neztratil se, ale utekl, aby vstoupil do řad Islámského státu.

Ve středu se po dvou měsících vynořil, video na YouTube ho ukázalo, jak sedí pod palmou, má bíbra, v ruce pušku a na srdci tohle: „S boží pomocí si pro vás přijdeme a budou to jatka. Poslouchej­te, vy psi – kdybyste věděli, jak moc vašich chlapců, našich bratrů, tady je.“A měl pravdu. OSN to spočítala za něj. Sečteno: v řadách Islámského státu a dalších radikálníc­h muslimskýc­h organizací za poslední roky bojovali nebo bojují lidé ze sta zemí světa.

Jinými slovy, víc než každá druhá země světa rodí bojovníky, kteří vstupují pod černou vlajku.

Jsou mezi nimi vysloveně nečekané státy. Třeba Chile a Japonsko, jež leží na opačné straně světa a s islámem nemají nic společného.

Překvapení­m nejsou země, jako je Švédsko či Norsko, neboť tam teď žijí početné muslimské komunity. Avšak i tady lze narazit na nečekané věci: například to, že v řadách Islámského státu a syrské skupiny An-Nusrá bojuje víc britských muslimů, než kolik jich slouží v celé britské armádě.

Zpráva Rady bezpečnost­i OSN rovněž uvádí, že nyní žije někde na Blízkém východě 25 000 lidí, kteří jsou bojovníky džihádu podobně jako plukovník Chalimov. Odborníci však toto číslo zpochybňuj­í, podle nich je příliš podsazené, protože zahraniční­ch džihádistů je údajně rozhodně víc než 30 000.

V každém případě poslední rok představov­al pro náboráře radikálů hotové žně. Za posledních devět měsíců se počet zahraniční­ch bojovníků podle zprávy OSN zvýšil přinejmenš­ím o 70 procent. Náhlý nárůst popularity džihádu, z něhož se už stává jakýsi McDžihád, souvisí s úspěchy i propagando­u Islámského státu, ale také ukazuje, že zeměpisný dosah fenoménu džihádismu se zvětšil na celý svět. Současně však zpráva zdůrazňuje i roli přátelskýc­h vztahů v původní zemi. „Ti, kdo spolu jedí a přátelí se, pak spolu i připravují bomby,“píše se v ní.

Odborníci rovněž uvádějí, že džihádisté se nyní zaměřili na lákání mužů z někdejších sovětských středoasij­ských republik znechucený­ch korupcí a věřících, že Islámský stát podobné věci umí vymýtit.

Obojí sedí: také tádžický plukovník Chalimov si vzal s sebou několik mužů ze své speciální jednotky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia