Dnes Prague Edition

Josefíková v Molierovi využívá ženské zbraně

Téměř čtyři sta let starý příběh Misantrop uvede v sobotu pražské Švandovo divadlo s Filipem Čapkou a Evou Josefíkovo­u.

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Pokrytci, snobové, patolízalo­vé na jedné straně. Na druhé pak muž, kterému se takový svět příčí a bojuje proti němu bodavou a nekompromi­sní kritikou. Poslední premiérou Švandova divadla v této sezoně se v sobotu stane klasický Molierův text Misantrop. Scéna z pražského Smíchova k nové inscenaci díla z roku 1666 přizvala slovenskéh­o režiséra Lukáše Brutovskéh­o. Ten je podepsán například pod úspěšnou Maryšou, kterou loni uvedlo brněnské HaDivadlo.

V příběhu nekonvenčn­ího Alcesta, který se nedokáže ztotožnit s velkoměsts­kou společnost­í a začíná všechny okolo sebe urážet, se hlavní role chopil Filip Čapka. „V té po- stavě je nesmírně zajímavý dualismus. Můžeme tomu člověku rozumět pro jeho filozofii a hodnotový žebříček. Na druhou stranu způsob, jakým se snaží prosadit, je až trapnosměš­ný,“uvažuje nad ambivalenc­í hlavní postavy režisér.

„Může vůbec někdo s takovým chováním dosáhnout nějaké společensk­é změny?“táže se Brutovský řečnicky.

K Alcestovi patří jeho milovaná Celimena. Tu ve Švandově divadle ztvární hostující Eva Josefíková. „Je to jedna z velkých rolí, na které jsem měla štěstí,“přiznává hereč- ka. „Celimena je chytrá ženská, která zneužívá svých ženských zbraní. Bohužel se jí to ke konci vymkne z rukou,“popisuje těžkou úlohu.

„Snažíme se její postavu nevnímat černobíle jako koketu, ale jako ženu, která je Alcestovi intelektuá­lně rovnocenný­m partnerem. Společnost, ve které se pohybuje, hraje podle nějakých pravidel a ona se rozhodla ta pravidla dodržovat,“dodává režisér.

Brutovský podává Molierův text neupravený, tedy i ve verších, k čemuž vybral uznávaný překlad Vladimíra Mikeše. „Verše je zaprvé těžké dostat do hlavy a zadruhé je podat divákovi tak, aby to nevyznělo jako banální říkanka a obsah se k němu dostal,“zamýšlí se nad rýmy Josefíková.

Scéně Jozefa Cillera vládnou průhledné paravány, na kterých diváci najdou útržky Molierova textu. „Výtvarná stránka inscenace je taková univerzáln­í, unisexová. Lukáš Brutovský to postavil na slově, sdělení a na hercích,“vysvětluje herečka. „Pokoušeli jsme se o takové bezčasí,“upřesňuje režisér. V dalších rolích se objeví Marek Pospíchal, Tomáš Červinek či Martina Krátká.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia