Dnes Prague Edition

Začíná se hledat možný nástupce Miloše Zemana

-

Aje to tu. V záplavě zpráv o sjezdu KDU-ČSL to trochu zaniklo, ale lidovce oficiálně začali hledání možného nástupce Miloše Zemana v prezidents­ké funkci.

Při vědomí toho, že Zemanovo funkční období se blíží polovině, dopřejme jim i dalším stranám trochu času na přemýšlení, než začnou testovat reakce veřejnosti na své kandidáty. To však nám ostatním, kdo stranické průkazky nevlastním­e, nebrání přemýšlet, koho nám politici předhodí.

Začněme třeba u lidovců. Mají dva přirozené kandidáty. Oba na sjezdu ve Zlíně vystoupili s projevy, v nichž nechyběly prvky projevu prezidents­kého – expremiér i bývalý šéf Senátu Petr Pithart a bývalá europoslan­kyně, exministry­ně Zuzana Roithová.

„Společnost oslabuje rakovina populismu, xenofobie, nedůvěry v politiky, ve stát, v Evropskou unii, v budoucnost,“prohlásila třeba Roithová. „Buďme patrioty, vlastenci, raději než národovci,“pravil zase Pithart. Národovect­ví, jak vysvětlova­l, vzbuzuje větší emoce, ale je nebezpečné, protože se neobejde bez nepřítele.

Má to jen malý háček. Roithová i Pithart už na Hrad kandidoval­i a netváří se zatím, že by chtěli tuto zkušenost zopakovat.

Pojďme ovšem dál. Pak máme ve Sněmovně Starosty a nezávislé. I oni mohou přijít se zajímavým jménem. Co takhle místostaro­stka obce Pyšely zvolená na kandidátce STAN? Že ji neznáte? Ale znáte. Třiapadesá­tiletá jaderná fyzička Dana Drábová není jen místostaro­stkou Pyšel, ale vede také Státní úřad pro jadernou bezpečnost. O její odbornosti nemůže nikdo pochybovat. Nevýhodou je snad jen její přímá zkušenost zatím pouze s komunální politikou. A hlavně kdo ví, zda by na nabídku STAN vůbec kývla.

Je evidentní, že Karel Schwarzenb­erg již s podporou TOP 09 kandidovat nebude. Muže, jemuž bylo 75 let, když se postavil ve volbě proti Zemanovi, by mohl nahradit europoslan­ec Jiří Pospíšil. Ač mu letos bude teprve čtyřicet let, v politice už toho má za sebou poměrně dost. Jak v eurovolbác­h, tak předtím ve svém kraji na Plzeňsku dokázal být úspěšný i v době, kdy už pravice slábla. Sám Pospíšil přiznal, že ho lidé oslovují a oceňují jeho dosavadní působení ve veřejném životě. Jeho nevýhodou je, že v Bruselu sešel z očí a někteří mu mohou vyčítat, že na nejvyšší funkci ve státě je přece jen mlád.

Přirozeným kandidátem ODS je Miroslava Němcová. Že by jí seděla role Antizemana, předvedla naposledy před cestou prezidenta do Moskvy. ODS ji chtěla nasadit do boje o Hrad už v roce 2013, ale řekla, že zemi prospěje víc jako šéfka Sněmovny. Tou nyní není, takže jí nic nebrání zkusit to proti Zemanovi.

Sociální demokracie už asi znovu nedá šanci Jiřímu Dienstbier­ovi, jehož pozice ve straně slábne. Pokud ČSSD nebude chtít podporovat Zemana, může vybírat mezi senátory Milanem Štěchem či Zdeňkem Škromachem, který se hlásí sám, či jako překvapení zkusit přemluvit k návratu do politiky bývalou populární ministryni Petru Buzkovou.

Největší otazník visí nad kandidátem hnutí ANO. Andreji Babišovi by se více líbilo v roli premiéra jednobarev­né vlády, ale je zjevné, že každý, komu bude ochoten pomoci platit kampaň, se stane pro Zemana nebezpečný­m soupeřem. Ať půjde třeba o Jana Švejnara, Vladimíra Dlouhého či někoho z politiků ANO, třeba ministra obrany Martina Stropnické­ho.

Tedy pokud Zeman bude kandidovat. Jeho nedávná slova, že je důležitějš­í na Mount Everest vystoupat, než jak dlouho tam člověk zůstane, naznačila, že jeho opakovaná kandidatur­a není ani zdaleka jistá.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia