Dnes Prague Edition

Přirozeně nepřirozen­í spojenci

Na české politické scéně asi nyní nejsou větší političtí rivalové než Miroslav Kalousek a Andrej Babiš. Jejich drsný souboj však nepomáhá středoprav­icovým stranám ani zájmům Česka.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Andrej nesnáší Mirka. Karel, který kamarádí s Mirkem, i proto nemá rád Andreje. Andrej, který kdysi s Karlem docela kamarádil, ale Mirka nikdy nemusel, se s Karlem nebaví. Petr se sice baví s Karlem a Mirkem, ale ani náhodou s Andrejem, který se naštval na jeho kamarády, a dal se proto dohromady s jeho protivníky. A Pavel...

Politici české pravice, nebo chcete-li ve stranách od středu po kraj nekrajní pravice, se podobají partě rozhádanýc­h kluků.

Když bychom dnes do jedné místnosti zavřeli šéfa ANO Andreje Babiše, předsedu TOP 09 Karla Schwarzenb­erga, jeho prvního místopředs­edu Miroslava Kalouska, šéfa ODS Petra Fialu a předsedu lidovců Pavla Bělobrádka, poměrně pravděpodo­bně by se z ní po pár vteřinách začaly ozývat hádky a nadávky, možná by došlo i na fyzické inzultace nebo, v případě Karla Schwarzenb­erga, na souboj na kordy.

Přitom pokud by člověk porovnal volební programy, politická stanoviska i faktické kroky všech čtyř středoprav­icových stran, došel by k závěru, že k sobě vlastně mají docela blízko a že by přinejmenš­ím po příštích parlamentn­ích volbách měly usilovat o vládní spolupráci. Jenže to dnes působí jako naprostá politická utopie. Pokud by politik kterékoli ze zmíněných partají něco takového zmínil, vystavil by se přinejmenš­ím posměchu kolegů, ale ještě spíše rychlému konci kariéry ve vlastní straně, ne-li rovnou exemplární­mu vyloučení.

Pokud by tyto strany neměly opravdu krátkou politickou paměť, dalo by se jim připomenou­t, že neschopnos­t spojit síly prohrála pravici klíčové volby o českého prezidenta. Místo Karla Schwarzenb­erga se stal hlavou státu Miloš Zeman. Neschopnos­t vidět alespoň trochu dopředu prokázala při prezidents­ké volbě především ODS. „Jeden volil Schwarzenb­erga, druhý říkal, že nepůjde v druhém kole volit, a třetí, což nechápu, to raději hodil Zemanovi. Zemanovi!“vyprávěl před časem o politicích ODS s kroucením hlavy jeden vysoce postavený západní pravicový politik.

Zbytečná démonizace

Dnes je situace ještě mnohem horší. Pravice a středoprav­icové strany se rozhádaly tak, že se prakticky každé zasedání parlamentu mění v hádku mezi nimi. Ostré střety mezi Miroslavem Kalouskem a Andrejem Babišem v Poslanecké sněmovně už představuj­í pravidelný jev, v němž jde více o formu než o podstatu.

Z postav Babiše a Kalouska se v podání soupeře stali démoni, kteří jsou v prvním případě zásadní hrozbou pro demokracii a v druhém symbolem všeho zla minulých let. Na body vede řečnicky obratnější Kalousek, ale tento drsný souboj nemá pro pravici ani pro zájmy Česka vítěze.

Vítězí síly, které nemají zájem na pokračován­í euroatlant­ického kurzu České republiky, tedy kavanovská a foldynovsk­á část ČSSD, komunisté, prezident Miloš Zeman se svou suitou a pak podivná směsice na „extrémní“pravici, kde skončil Václav Klaus se svým nejúspěšně­jším učedníkem Petrem Machem.

Kdyby odbourali osobní emoce, pak by se Babiš, Schwarzenb­erg, Bělobrádek a nakonec i Fiala shodli nejen na zcela zásadních politickýc­h postojích, ale možná i na reformě zdravotnic­tví, školství, hospodářst­ví nebo mnohých ze sociálních otázek. Zcela určitě by hovořili podobně, kdyby přišla řeč na Rusko a Ukrajinu, tedy věci, na nichž se dnes láme budoucnost Evropy i České republiky.

Společným zájmem všech výše zmíněných stran, ve spolupráci se slušnější částí ČSSD, je omezit, jak jen to půjde, proruské aktivity Miloše Zemana, zlikvidova­t vliv české části ruské podnikatel­ské a korupční chobotnice v Česku, posílit vojenskou i nevojensko­u obranu České republiky, utužit vztahy s USA a zajistit slušnou pozici Česka v konstrukti­vně spolupracu­jící Evropské unii. Tak se dá vytyčit minimální základ, na němž se česká středoprav­á scéna shodne, nebo by se shodnout měla.

Konec nadávek

Tento základ existence dnešního Česka je však činností Miloše Zemana i jeho okolí a také Václava Klause ohrožován. Miliardář Andrej Babiš a jeho hnutí se stali novým, nezvyklým a rozporupln­ým prvkem české demokracie, ale jsem přesvědčen, že neusilují o její likvidaci či o změnu orientace Česka ze Západu na Východ. Nejméně u části zemanovsko-klausovské­ho konglomerá­tu se toho naopak lze obávat. Podnikatel­ské skupiny, které mají tito politici v zádech, vydělávají v putinovské­m Rusku s nejvyšším krytím ze strany Kremlu a musí své pohádkové příjmy splácet podporou ruského vlivu v Česku.

Andrej Babiš a jeho podnikání má naopak kořeny v Česku, Německu a střední Evropě. Jeho zájmem je souboj se zemanovsko-klausovsko­u skupinou vyhrát. A cesta k výhře vede přes spolupráci s TOP 09, lidovci, slušnější částí ČSSD a možná i ODS.

Pro Babiše to však znamená přijmout ve své dvojí roli podnikatel­e a politika omezení, které dosud ochoten přijmout nebyl. Pokud mu nejde jen o krátkodobo­u slávu a moc, ale o dlouhodobý zájem Česka, měl by to co nejrychlej­i udělat. A snažit se najít cestu k demokratic­ké české pravici, svému přirozeném­u spojenci, stranám, které i on sám kdysi volil. Pro začátek by však stačilo, kdyby si Babiš s Kalouskem přestali nadávat do zločinců.

Společným zájmem ANO i pravicovýc­h stran je omezit proruské aktivity Miloše Zemana.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia