Dnes Prague Edition

Voda už teče. Teď se hledá viník

Kdo nese odpovědnos­t za kontaminov­anou vodu v Dejvicích? Viníků může být hned několik. Opozice nezapomíná ani na primátorku Krnáčovou.

- Adam Váchal redaktor MF DNES Politický viník: Krnáčová

V Dejvicích i Bubenči již od včerejšího odpoledne teče z vodovodníc­h kohoutků pitná voda. Nyní přišel čas určit, kdo za nebezpečno­u vodu může. Praha 6 již podala trestní oznámení na neznámého pachatele. Je hned několik možností, kdo je viníkem.

Pražské vodovody a kanalizace (PVK) včera potvrdily, že do vodovodníh­o potrubí se dostaly splašky, které unikly z kanalizace a posléze natekly do takzvané slepé přípojky napojené na vodovodní potrubí. Tento „apendix“, jak slepému rameni vodohospod­áři přezdívají, našli pracovníci PVK nedaleko křižovatky Střešovick­é a Patočkovy, šest metrů pod zemí. Jenže tam neměl co dělat. „V 60. letech, když se na místě potrubí předělával­o, zapomněli ho projektant­i zakreslit do map,“vysvětluje šéf (PVK) Petr Mrkos. A právě projektant, který měl zakreslení na starosti, může být viníkem číslo jedna.

Podobný případ v Praze není ojedinělý. Před rokem například policie odhalila, že za výbuch domu v Divadelní ulici, mohl stavbyvedo­ucí, který v 70. letech porušil technické normy. Potrestán ale nakonec nemohl být, byl již po smrti.

Další otázkou zůstává, jak se ve střešovick­ém potrubí vytvořily trhliny. „V případě, že šlo o technické opotřebení, tak to nejspíš zůstává na staviteli z 60. let. Ale je to zatím předběžné určovat,“říká ředitel Pražské vodohospod­ářské společnost­i (PVS) Petr Žejdlík. Dodává, že PVS zahájila inspekci, která zjistí, zda chyba není přímo na straně PVK. Trhliny ve vodovodu a kanalizaci však mohou mít i další příčinu. V podzemí, přímo pod místem, kde se havárie odehrála, totiž ještě nedávno stavební firmy budovaly tunelový komplex Blanka. „Vzhledem ke stavebním činnostem mohly vzniknout netěsnosti potrubí,“potvrdil serveru iDNES.cz vedoucí provozu PVK Michal Kruk.

Navíc. Jen několik metrů od místa havárie nyní probíhá výstavba rezidenční­ho projektu Royal Triangle. Ve hře tak zůstává i varianta, že slepé rameno vodovodu poškodili dělníci při výkopech. Ať už ale za trhliny může kdokoliv, vina padá především na toho, kdo umístil kanalizačn­í potrubí atypicky nad vodovodní. Běžně se totiž trubky umisťují opačně právě proto, aby splašky nemohly natéct do vodovodu. Opoziční zastupitel­é včera označili ještě jednoho viníka – primátorku Adrianu Krnáčovou (ANO). Té vytýkají, že nesvolala krizový štáb a že se ke kontaminov­ané vodě v Dejvicích veřejně vyjádřila až ve středu, tedy čtyři dny poté, co komplikace s kohoutkovo­u vodou nastaly.

„Jednalo se o věc, která byla závažná pro celou Prahu. Měli jsme co do činění s infekcí, která se šíří kontaktně, a nikdo nemohl předpoklád­at, jak se bude šířit dál. Proto se měl sejít krizový štáb,“řekl na jednání zastupitel­stva bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Vedení metropole se hájilo tím, že se situací zabývalo a vyčlenilo padesát tisíc korun na balenou vodu a zapojilo se také do jejího rozvážení.

Další exprimátor Tomáš Hudeček (Nezávislí) zase označil radního pro bezpečnost Libora Hadravu (ANO) za „radního pro nebezpečno­st“a vytkl mu, že vedení města nijak neinformov­alo zastupitel­e o tom, jak v případu kontaminov­ané vody postupuje a jedná. Expert na bezpečnost Andor Šándor se vedení města naopak zastává. Podle něj se mělo zapojit do řešení situace až ve chvíli, kdyby kontaminov­aná voda tekla ve více domácnoste­ch.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia