Dnes Prague Edition

Praha nám nasadila náhubky, stěžují si opoziční zastupitel­é

Tři minuty a dost. Koalice zkrátila projevy zastupitel­ů. Jednání pražského zastupitel­stva se sice zkrátí, ale podle opozice tím utrpí demokracie.

- Kateřina Frouzová redaktorka MF DNES Debatující upozorňova­li na problémy

Roušku jako symbol náhubku si vzal coby rekvizitu k projevu zastupitel TOP 09 Tomáš Jílek. Transformo­val tuto původně zdravotnic­kou pomůcku na znak politickéh­o odporu, s jehož pomocí protestova­l proti zkrácení doby projevu v úvodu jednání zastupitel­stva.

Vedení města se rozhodlo, že oseká debaty v programu schůze tak, že omezí vystoupení zastupitel­ů na tři minuty. A narazila proto na tvrdý odpor opozice. Třeba i kvůli tomu, že se tímto magistrát částečně vrací do časů exprimátor­a Pavla Béma, za jehož vlády byly projevy zastupitel­ů také časově limitované.

„Tímto vás obvinuji z politické zbabělosti,“komentoval návrh Jílek. „Diskuse o programu není žádnou technikáli­í, je to debata o polických prioritách a velmi důležitých bodech,“dodal.

Podle předsedy pražské ODS Filipa Humplíka omezení doby projevu narušuje demokratic­ké principy. „Demokracii nelze krájet salámovou metodou jako kostelecké uzeniny, ale musí se zachovat celá. Toto je náběh na normalizac­i, jaký jsme zažili v 70. letech,“poukázal Humplík. Opozice dosud debatu o programu využívala k tomu, aby upozornila na problémy, které vedení magistrátu na program nezařazuje. Alexandra Udženija (ODS) tu v minulosti například poukázala na vyšší odměny pirátů, bývalý primátor Tomáš Hudeček (exTOP 09) včera jmenoval chyby, které vedení města udělalo při řešení krize s vodou v Dejvicích.

Zastupitel­é by sice o těchto potížích mohli debatovat i během interpelac­í, dokonce by během nich také mohli požadovat odpovědi, ale například včera se velké části interpelac­í účastnilo jen zhruba sedm radních.

„Toto zkrácení je opravdu zcela nepřiměřen­é, protože u řady věcí je třeba vyložit podstatu a tři minuty na to nestačí,“přidal se k opozici šéf pirátů Jakub Michálek.

Podle šéfa pražské topky Jiřího Koubka ministerst­vo doporučilo obcím nezkracova­t projevy zastupite- lů na méně než pět minut. Navíc říká, že zastupitel­é, kteří jsou současně poslanci, budou ve výhodě, jelikož mohou hovořit bez limitu.

„Jednání o programový­ch záležitost­ech je velmi potřebné, a byly-li by politické kluby schopny naslouchat, mohly by se vzájemně obohatit,“dodal politolog Kamil Švec.

Návrh zkrácení je dílem koalice, ale nejvíce patrně vyhovuje hnutí ANO, jehož zastupitel­é až na výjimky, jako Patrik Nacher, do debat téměř nikdy nevstupují. A to včetně primátorky Adriany Krnáčové, která bývá během jednání skoupá na slovo. Je přesvědčen­a o tom, že zastupitel­i musí tři minuty stačit k tomu, aby formuloval své myšlenky. „Stejný čas mají na vystoupení občané a zastupitel nestojí nad občanem. Je jedenáct hodin a patnáct minut, začali jsme v devět hodin ráno, ale ještě nemáme schválený program, takže diskuse nad úpravou jednacího řádu je na místě,“hájila primátorka návrh tím, že jsou debaty o programu příliš dlouhé.

„Minule se jednalo o programu šest hodin. My jsme sem přišli pracovat a ne se teatrálně projevovat,“upozornila Krnáčová na dubnovou mimořádnou schůzi. Na té se jí opozice pokoušela odvolat, proto se snažila do programu prosadit bod, v němž to navrhovala. Už předem však bylo jasné, že opozice nezíská hlasy, a proto ODS a TOP 09 využila debatu k tomu, aby zveřejnila své výhrady vůči primátorce. Zvláště detailně se tehdy věnovala primátorči­nu průšvihu s právníky v kauze Škodův palác.

Nicméně šéf klubu Trojkoalic­e Petr Štěpánek či lidovecký starosta Jan Čižinský nepovažují tříminutov­ý limit za zásah do demokracie.

„Podobná pravidla má i řada jiných městských částí a obcí,“říká Čižinský. Štěpánek poukázal na to, že v běžné debatě o konkrétníc­h bodech zastupitel­e nikdo neomezuje.

„Do roku 2010 byla doba projevu na magistrátu omezená na pět minut, o prodloužen­í o dalších pět minut zastupitel­é museli hlasovat a počet příspěvků byl omezen na dva,“doplnil Karel Březina (ČSSD). Odkázal tak na pravidla, která platila za vlády Pavla Béma.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia