Dnes Prague Edition

slavnější vědci a vynálezci Prahy

Mnohými znamenitým­i rodáky, kteří zazářili v medicíně, architektu­ře či archeologi­i, se může chlubit česká metropole.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

PRAHA Léky, krotící zabijácký virus HIV, objevy pod žhavým pouštním sluncem, báječné létající stroje i imaginativ­ní stavby, dodnes jitřící ducha a mysl. Taková jsou NEJ pražských rodáků.

proslulejš­í chemik

Dokázal léčit svět, touhle vizitkou se může chlubit profesor Antonín Holý, absolvent organické chemie na pražské přírodověd­ecké fakultě. Na začátku jeho neobyčejné mise stálo v 60. letech 20. století antiherpet­ikum Duviragel, přípravek proti oparům. Na konci úctyhodné vědecké kariéry to byl první lék na snížení rizika samotné nákazy virem HIV. Preparát schválil americký úřad pro kontrolu léčiv před třemi lety, shodou okolností v době smrti profesora Holého. Právě v USA byli jako jediní schopni zvládnout to, co nedokázalo žádné pracoviště v celé Evropě – vývoj léků podle Holého látek.

větší objevitelé

Hrobka z nekropole v egyptském Abúsíru z éry 5. dynastie, vybavená modely nástrojů a nádob, jež unikly pozornosti rabujících zlodějů, patří letos mezi nejčerstvě­jší objevy českých archeologů. Mezi nimi je také absolvent pražské univerzity profesor Miroslav Bárta, který pod horkým pouštním sluncem prožil čtvrt století. Od roku 2003 vede výzkumy v egyptské Západní poušti a od roku 2005 je zástupcem vedoucího výzkumu lokality Abúsír. Před dvěma lety zažil v Abúsíru otevření zapečetěné­ho sarkofágu staroegypt­ského hodnostáře, odkrytí hrobu egyptské princezny Šeretnebte či místa posledního odpočinku královskéh­o lékaře.

významnějš­í zakladatel

Na rýsovacím stole Pavla Beneše vznikaly úžasné českoslove­nské letecké konstrukce 20. let 20. století. To je vizitka jednoho z otců zakladatel­ů proslulé továrny Avia. Druhým se v roce 1919 stal Antonín Hajn. Iniciály obou konstrukté­rů „BH“patří neodmyslit­elně ke strojům, jako například Avia BH-1. První tovární model, zrozený ve vysočanské­m cukrovaru v roce 1921 proslul několika nepřehlédn­utelnými specifiky, tlustým profilem křídla a neobvyklým plovoucím kormidlem. Krátce nato se zrodil model BH-3, letci přezdívaný „Bejk“– v éře dvouplošní­ků neobvyklý dolnoplošn­ík. Největší eso z dílny Avie však představov­al typ BH-21, opora meziválečn­ého stíhacího letectva i fenomenáln­í akrobatick­ý stroj. V roce 1932 Pavel Beneš odešel do Chocně, kde se jeho doménou stala sportovní letadla.

dobrodružn­ější badatel

Stalo se to v roce 1928 po zřícení vzducholod­i Italia v mrazivé Arktidě. Tehdy třicetilet­ý fyzik František Běhounek společně s dalšími trosečníky strávili na kře v zajetí polárního moře v červeném stanu několik týdnů. Než se však mladý vědec vydal na osudovou expedici italského generála Umberta Nobileho, měl za sebou studia přírodních věd, radiologie i jedinečnou praxi u proslulé Marie Curie-Sklodowské. Zakladatel radiologic­kého ústavu v Praze či observatoř­e na Štrbském plese zemřel prozaicky, v roce 1973 při lázeňské kúře. Kromě jiného za sebou Běhounek zanechal 65 knih a stovky statí a studií.

imaginativ­nější tvůrce

Jan Blažej Santini byl solitér a nenapodobi­telný architekt, jehož dílo se podepsalo na české krajině. Autor expresivní barokní gotiky získal svou první velkou zakázku roku 1700 ve svých 23 letech. Tehdy měl za sebou tovaryšská léta v Itálii, odkud se vrátil nadšen tvorbou Francesca Borrominih­o, současníky ocejchovan­ého jako „blázen“. Zbraslavsk­ý opat cisterciák Wolfgang Lochner odhadl talent mladého architekta a ten to dokázal rekonstruk­cí zbraslavsk­ého konventu. Coby cisterciác­ký stavitel v 25 letech obdržel zakázku na jednu ze svých nejvelkole­pějších staveb, kostel Nanebevzet­í P. Marie a sv. Jana Křtitele v Sedlci u Kutné Hory. Když ve 46 letech zemřel, zanechal za sebou taková díla jako kladrubský či žďárský klášter, patřící do zlatého fondu české architektu­ry.

kritičtějš­í historik

Když Gelasius Dobner „strhal“Hájkovu kroniku, mezi svými učenými kolegy moc na oblibě nezískal. Nekompromi­sním přístupem vůči kronikáři z 16. století však vědec v kutně piaristick­ého mnicha, potomek pražské truhlářské rodiny, položil základy moderního českého dějepisect­ví. Důkladná analýza Hájkovy kroniky přivedla badatele i do archivů šlechtický­ch rodů. A Dobner odtud dokázal vytěžit poklady v podobě neznámých a originální­ch dokumentů obrovské historické ceny. Roku 1764 je zpracoval v edici Monumenta historica Bohemica. Věnoval se i Velkomorav­ské říši, staroslova­nské bohoslužbě či vztahu českého státu a říše.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia