Dnes Prague Edition

Odložilův memoriál přizdobí Holušův útok na letitý rekord

Memoriál Josefa Odložila na Julisce bude velmi solidně obsazený. Běžec Holuša chce přepsat tabulky.

- Jiří Jakoubek redaktor MF DNES

Jednou z ozdob 22. ročníku atletickéh­o Memoriálu Josefa Odložila bude útok Jakuba Holuši na letitý český rekord v běhu na 1 500 metrů, hlavní disciplíně mítinku. Držitel rekordu Jan Kubista byl svěřencem právě legendární­ho Josefa Odložila, stříbrného medailisty na této trati z olympijský­ch her v Tokiu 1964.

Mítink se uskuteční v pondělí 8. června na Julisce a forma Holuši, halového mistra Evropy, leccos slibuje. Rekord Kubisty z roku 1983, jeden z nejstaršíc­h v tabulkách, má hodnotu 3:34,87 a Holuša, halový mistr Evropy z O2 areny, dosáhl 17. května v Šanghaji času 3:35,98.

„Mysleli jsme, že Holuša bude útočit na rekord mítinku, ale on míří výš,“pravil ředitel závodů Miroslav Šefčík. „Už jsou pro něj připraveni vodiči,“prozradil.

Mítinku se zúčastní na dvě desítky medailistů z olympijský­ch her či velkých šampionátů a čeští atleti bu- dou moci po boku zahraniční konkurence plnit limity pro účast na MS v Pekingu. Zároveň půjde o nominace na ME družstev, jež se uskuteční o dalším víkendu. „Snad limitů přibude co nejvíc,“věří šéftrenér reprezenta­ce Tomáš Dvořák.

„Doufejme, že do té doby v Dejvicích odpadnou problémy s kontaminov­anou vodou,“připomněl šéf českého svazu Libor Varhaník, že Juliska je právě v této části Prahy 6.

Na startu nebudou chybět halový mistr Evropy i světa na 400 metrů Pavel Maslák, překážkář Petr Svoboda, tyčkař Jan Kudlička a další česká esa. Termín ale nezapadl do plánu překážkářk­ám Zuzaně Hejnové s Denisou Rosolovou, koliduje totiž s mítinky Diamantové ligy.

S podobnou situací se potýká oštěpařka Barbora Špotáková, která bude zítra závodit v Eugene. „Jejím hlavním cílem je šampionát v Pekingu. S ostatními starty chce šetřit a tři dny po memoriálu má závod v Oslo, Mekce oštěpu,“vysvětlil manažer atletky Varhaník.

Naopak je očekáván start českého siláka Ladislava Prášila. Bronzový koulař z březnového šampionátu v O2 areně měl po halové sezoně problémy s kyčlí, pomohla mu ale návštěva lékaře Müllera-Wohlfahrta v Mnichově. „Je zdravý, ale nemohl absolvovat kompletní přípravu,“uvedl šéftrenér Dvořák.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia