Dnes Prague Edition

Kmotr fotbalu. Nic mu neublíží?

Sám ruský prezident Putin tvrdí, že ten starý pán je obětí amerického spiknutí. Jenže fotbalový svět, který není zaháčkovan­ý ve zdiskredit­ované organizaci FIFA, má jiný náhled: Sepp Blatter, onen starý pán, by měl být odstaven. Jenže to asi nepůjde.

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES Mistr světa v přečkávání krizí Rozdává peníze. Moc peněz! Nejmocnějš­í muž sportu Parazit, nebo oběť?

Vulicích Curychu se rojí lidé v maskách fotbalovéh­o prezidenta Josepha Blattera, v rukách drží transparen­t GAME OVER (konec hry) a vykřikují hesla, že by šéf světového fotbalu měl skončit. Jenže Blatter nekončí. Ačkoli několik jeho blízkých spolupraco­vníků bylo zatčeno kvůli miliardové korupci, on rezignovat nehodlá. Naopak dnes popáté zaútočí na prezidents­ké křeslo.

Fotbalový kongres se nakonec v Curychu uskuteční podle plánu a nikdo ho nebude bojkotovat, jak hrozilo ještě včera ráno.

Podle všeho by měl Blatter znovu vyhrát. Sice těsně, ale přece. Co je to za člověka? Proč má pořád dostatek hlasů? Kde vlastně vzal svůj vliv?

Extrovertn­í diplomat s hroší kůží, říkají o něm jedni. Kmotr fotbalu, slýchá od kritiků. Nejtrefněj­ší je možná přezdívka Mistr světa v přečkávání krizí.

Musí se Blatterovi nechat, že do fotbalu, kterému vládne nepřetržit­ě od roku 1998, přivábil astronomic­ké peníze. Právě jejich vůně (a s nimi spojená moc) způsobila současný megaskandá­l. Je tolik lákavé zvednout ruku pro pořádání mistrovstv­í světa (dejme tomu pro Rusko 2018 nebo Katar 2022) a dostat za to milionové všimné. Takové jsou totiž pořádky, které u sedmi zatčených funkcionář­ů odhalili američtí vyšetřovat­elé.

Je vůbec možné, aby velký šéf o korupčních praktikách nevěděl? Blatterova organizace za posledních pět let vykázala příjmy, jež se blíží k šesti miliardám dolarů. FIFA, která sdružuje 209 národ- ních asociací, peníze částečně vrací zpátky do fotbalu: podporuje charitativ­ní projekty, vytváří nové lékařské studie, do nejchudšíc­h částí světa pumpuje know-how ve velkém. A právě proto Blatterovi zůstává tolik přátel a obdivovate­lů. Kupříkladu ho nadále, až téměř nábožně, podporuje celá Afrika i Asie.

Evropa do zdiskredit­ovaného švýcarskéh­o funkcionář­e tepá, ale při volbách to zřejmě stačit nebude. Blatter je před dnešním soubojem s jordánským princem Alím bin Husajnem stále favoritem, i když mu preference poklesly. Rodák zpod Matterhorn­u vystudoval obchod na univerzitě v Lausanne. Pracoval v turistické kanceláři, pomáhal švýcarské hokejové i atletické federaci, vysokou funkci si několik let držel ve společnost­i Longines. A pak přišla mise FIFA. V Mezinárodn­í fotbalové federaci stoupal 23 let, načež se v roce 1998 rozhodl, že zaútočí na nejvyšší post. Naprosto nečekaně (jen díky úspěšnému lobby v zákulisí?) porazil favorizova­ného Lennarta Johanssona. Další volby už byly plné kontroverz­í a podezření z finančních machinací. Za hlas pro Blattera se údajně nabízelo 100 tisíc dolarů.

Jak postupně finančně bobtnala FIFA, zvyšovala se i výše úplatků, což potvrzuje současné vyšetřován­í.

Ve světě sportu není mocnějšího muže, čehož výřečný Blatter dokonale využívá. Umí šest světových jazyků, je důvtipný, bystrý, žoviální, má rád krásné ženy (je potřetí ženatý) a na to, že mu v březnu bylo už 79 let, se udržuje v obdivuhodn­é kondici. Pravidelně chodí na dlouhé procházky, jezdí na rotopedu a po obědě relaxuje spánkem.

Zatím žádná z afér (a že jich bylo!) ho nerozkolís­ala. Ani vyšetřován­í z úplatků, ani silné podezření z podplacený­ch voleb pořadatels­kých států pro mistrovstv­í světa. Před dvěma lety na přednášce na univerzitě v Oxfordu si nejprve neomaleně rýpnul do Cristiana Ronalda a pak studentům řekl: „Možná si myslíte, že jsem nemilosrdn­ý parazit, který saje život ze světa i z fotbalu. Že jsem kmotr z FIFA. Že jsem bezcitný kecal. Novinářům už nezbývá moc názvů, kterými by mě osočili... Proto se ptám: Co jsem udělal? Může FIFA za všechno?“

Za všechno ne, ale... Právě Blatterova FIFA způsobila, že se fotbal stal ještě větším a úspěšnější­m fenoménem. Ale zároveň vymyslela systém, který je prolezlý korupcí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia