Dnes Prague Edition

Ščasný zůstává. I když Sparta uvažovala o kouči z Německa

- — Miloslav Novák

Fotbalová Sparta už ví, který trenér ji povede v příštím ročníku. Klub potvrdil ve funkci současného kouče Zdeňka Ščasného. Vedení zvažovalo i variantu se zahraniční­m odborníkem, německým koučem Thorstenem Finkem, ale nakonec vyhrála ta česká.

Sedmapades­átiletý trenér byl v klubu od dubna dočasně, nyní podepíše smlouvu na dobu neurčitou.

„Je to pro mě velká čest. Jako velkou výzvu jsem ostatně bral i možnost vést Spartu v sedmi závěrečnýc­h kolech tohoto ligového ročníku. S vedením klubu jsme měli jasně stanovená pravidla, věděl jsem, že před koncem sezony padne finální rozhodnutí o mém případném setrvání. Jednání byla oboustrann­ě transparen­tní a korektní,“řekl Ščasný.

Sparta řešila dvě možnosti. Buď dál se Ščasným, nebo zahraniční va- riantu. Tou mohl být Fink: sedmačtyři­cetiletý bývalý záložník Bayernu Mnichov se však předběžně dohodl s Austrií Vídeň. A Sparta vzápětí ve funkci potvrdila Ščasného.

„Mám pocit, že Austrie mě opravdu chce. Manažer Wohlfahrt mě přesvědčil svou vizí, koncepčnos­tí. Myslím si, že je to pro mě správný krok,“řekl Fink stanici Sport 1. „Vypadá to dobře, ale ještě není nic podepsanéh­o.“

Rakouská a německá média připomínaj­í, že Finka nejdřív chtěla Sparta, která ho delší dobu sledovala. Údajně mu dala velmi lukrativní nabídku. Jenže pak se rozhodoval­a, kterou cestou se vydat. Dál půjde českou – a Finka „uhnala“Austria.

O tom, že Sparta zvažuje angažovat zahraniční­ho trenéra, se mluvi- lo od zimy, protože mezi českými kouči nemohla nalézt toho pravého. A s Vítězslave­m Lavičkou to po vyřazení z Evropské ligy bylo nahnuté.

Majitel klubu Daniel Křetínský potvrdil, že sledoval třeba Erika ten Haga, který trénoval rezervu Bayernu Mnichov a nyní se chystá na angažmá v Utrechtu. Mluvilo se také o Adrianu Gulovi ze Žiliny.

Lavička byl nakonec odvolán v dubnu, kdy ho nahradil Ščasný. Původní dohoda zněla do konce sezony, a protože tým nezískal titul a skončí druhý, nebylo jasné, jestli zůstane i dál. Dva dny před závěrečným kolem už má jistotu.

„Samozřejmě jsem si přál ve Spartě zůstat a jsem rád, že můžu pokračovat v tom, co jsem začal,“řekl Ščasný. „Uvědomuju si, že je to velký závazek a že nás čeká hodně práce.“

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia