Dnes Prague Edition

Vražedná antuka. Ale Kvitová žije

Serena prohrála set. Poplach! Ta zvěst, šířící se tenisovým areálem Rolanda Garrose, se hodila do dění na pařížském grandslamu. Hvězdy padají a odlétají domů. Češka Kvitová navzdory potížím zatím zůstává.

- Karel Knap reportér MF DNES v Paříži Serena: Nehrála jsem jako profík Plíšková musí potrénovat

Vztekala se. Tvářila se tak zdrceně, že by jí člověk nejradši hodil pětikorunu. Petra Kvitová se na nemilované antuce zase skoro dvě a půl hodiny mořila s rivalkou, kterou měla jednoduše spláchnout. Pro její fanoušky to byl horor. A přece odkráčela z kurtu Suzanne Lenglenové s úsměvem.

Z bitvy se Španělkou Solerovou (97. na světě) vyrubala ukoptěný triumf 6:7, 6:4, 6:2, postoupila do 3. kola a opět se vyhnula neblahému osudu, který v Paříži stihl řadu žhavých favoritek.

Šest z patnácti nejlepších tenistek na světě nepřežilo úvodní dvě kola na Roland Garros. Na seznam obětí se stihly zařadit Rumunka Halepová (3.), Dánka Wozniacká (5.), Kanaďanka Bouchardov­á (6.), Karolína Plíšková (12.), Polka Radwaňská (14.) a Američanka Venus Williamsov­á (15.). Dokonce i despotická vladařka Serena Williamsov­á prohrávala s neznámou Němkou Friedsamov­ou a nakonec ji v rozpačitém představen­í přetlačila 5:7, 6:3, 6:3.

„Jsem jen šťastná, že jdu dál. Upřímně, úroveň mé hry nebyla profesioná­lní,“pronesla nasazená jednička a vítězka 19 grandslamů. „Ale Venus mi říká, že jakékoliv vítězství je prostě vítězství. A že pokud přežijete do dalšího dne, můžete se zase zlepšit.“

S Kvitovou jsou na tom velmi podobně. V úvodu těch nejslavněj­ších podniků bývají nejzranite­lnější. Čím déle na nich vydrží, tím hůř jsou k poražení. Obě si hledají tu správnou pohodu.

Češku zprvu trýzní a spoutává tré- ma: „V tréninku mi balony nádherně lítají a padají k lajnám. V zápasech nejsem pořádně uvolněná. Když se dostanu do útlumu, odejde mi i servis. Zpomalím se úplně celá.“

Američanka se ztuha rozhýbává, v přípravě ji omezovalo zranění lokte: „Kvůli němu jsem dost zanedbával­a podání, které teď nemůžu použít jako zbraň. Doufám, že se to změní.“

Ani jedné z obávaných ranařek úplně nevyhovují podmínky na letošní antukové slavnosti.

„Mrtvé“míče na silnější vrstvě oranžové drti odskakují pomaleji, Kvitové nepomáhá ani měkčí výplet. Snaží se tlouct do balonů hned po odskoku, jenže často pak pálí do autu. Za dvě utkání stihla už 101 nevynucený­ch chyb.

Když si uvědomila, které sokyně už se vydávají domů, prohlásila: „Taky už jsem mohla být na cestě. Zatím jsem nenašla, co hledám, co bych potřeboval­a. Rvu to přes sílu. Nevěřím, že míček trefím a zabiju ho k lajně.“

Kvitovou utěšuje, že ji podobné trable provázely na startu podniku v Madridu, kde zdolala Serenu W. a posléze se fotila s pohárem.

Obě kandidátky na pařížský titul si uvědomují, že příští prověrka bude zase o dost obtížnější.

Kvitovou vyzve Rumunka Beguová (30. na světě), kterou před třemi týdny porazila v Madridu.

A Williamsov­ou zase Běloruska Azarenková (27.), jež ve vzájemném duelu v Madridu promarnila tři mečboly.

Notují si, že silnější protivnice by je měly přinutit ke kvalitnějš­ímu výkonu. „Pakliže nepřidám aspoň sto procent, nemůžu uspět,“řekla Williamsov­á.

A ještě na jedné věci se s Kvitovou shodne. Zbytečně si na sebe nenakládaj­í přehnaná očekávání. Vědí, že za měsíc se jim naskytne příležitos­t ukořistit podobně ceněnou trofej. A to ve Wimbledonu, kde se jim daří víc.

„Vzhledem k okolnostem neberu Paříž smrtelně vážně,“tvrdila včera Kvitová. Při rozhovorec­h srší dobrou náladou a legráckami. „Napadlo mě, že bych mohla prohrát. Kdyby se to stalo, život by šel dál.“

„Nestresuju se,“řekla Williamsov­á. „Když tady nevyhraju dvacátý grandslam, mám šanci v Londýně nebo pak v New Yorku. A kdybych ho nezískala vůbec, nepropadnu splínu. Mám jich devatenáct.“ S Kvitovou zůstala na pařížských antukových dvorcích mezi živými jediná krajanka.

Lucie Šafářová se dnes utká s německou bombardérk­ou Lisickou, s níž má nelichotiv­ou bilanci 1–3. „Mám jí co oplácet,“hecovala se.

Naopak na pohřebiště favoritek se odebrala Plíšková. Kometu první části sezony zaskočila Rumunka Mituová, jejíž jméno se v pořadí WTA Tour skrývá až u čísla 100.

„Necítila jsem se dostatečně připravená. Musím víc natrénovat,“uznala. „Měla jsem problém s ramenem, pak se přidala záda. Potřebuju být jistější ve hře od základní čáry, abych tolik nekazila.“

Právě Plíšková náleží k obětem bojů na Roland Garros, jež by mohly zazářit na wimbledons­ké trávě.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia