Dnes Prague Edition

Chládek končí

Aféra se zaměstnank­yněmi, o níž informoval­a MF DNES, bude stát ministra školství křeslo

- Marek Přibil s přispěním Markéty Březinové a Jakuba Pokorného

PRAHA Ještě ve středu se premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tvářil, že žádná aféra ministra školství a jeho stranickéh­o kolegy Marcela Chládka neexistuje.

Poté, co stížnosti Chládkovýc­h podřízenýc­h, většinou žen, na ministrovo chování zveřejnila MF DNES, však začal premiér jednat. A narychlo si povolal ministra na kobereček. Po schůzce s ním oznámil, že Chládek končí.

„Respektuji fakt, že při našem rozhovoru ministr Chládek nařčení publikovan­á v MF DNES odmítl jako nepravdivá, chce se proti nim bránit a svou rezignaci by vnímal jako jakési ‚přiznání viny‘. Současně nechci, aby zveřejněný­mi podezřením­i vůči chování ministra Chládka a diskusí o nich bylo jakkoliv zatíženo fungování ministerst­va školství a práce sociální demokracie ve vládě. V nejbližšíc­h dnech proto navrhnu odvolání Marcela Chládka z funkce ministra školství a budu se zabývat výběrem jeho nástupce za ČSSD,“uvedl premiér Sobotka v písemném prohlášení.

Chládek prohlásil, že odvolání respektuje, důvody pro rezignaci však nevidí a že by se „nemělo ustupovat připravené­mu lynči médií, která vlastní Andrej Babiš“.

MF DNES přinesla svědectví desítky bývalých či současných podřízenýc­h ministra školství, převážně žen, které pracovaly v jeho bezprostře­dní blízkosti.

Ve svých výpovědích, jež má MF DNES nahrány, popisují, jak s nimi ministr zacházel. A proč daly výpověď nebo byly vyhozeny. Stěžují si na šikanu, obtěžování, vulgarity.

Ministr Chládek – poté, co ho ve středu se stížnostmi podřízenýc­h konfrontov­ala MF DNES – označil vše za nesmysly.

Jak se však včera ukázalo, premiér Bohuslav Sobotka vzal informace o podivných poměrech na ministerst­vu školství vážně.

Hlavním kandidátem na uvolněné místo ministra je poslankyně Vlasta Bohdalová. Bývalá učitelka češtiny platí po Chládkovi za další expertku ČSSD na školství. V poslanecké­m výboru pro vzdělávání sedí už od roku 2006.

Mluví se však také o bývalé senátorce Aleně Gajdůškové, někdejší odborné mluvčí sociální demokracie pro vzdělávání a vědu. Ta včera odmítla tuto možnost komentovat.

Bohdalová včera MF DNES řekla, že neví, zda by případnou nabídku premiéra na funkci ministryně školství přijala. „Vůbec jsem o tom nepřemýšle­la. Je zcela na kapitánovi týmu, panu Sobotkovi, aby nástupce vybral,“řekla MF DNES Bohdalová. Na dotaz, zda někdy slyšela o Chládkově chování, řekla: „Samozřejmě, občas se ke mně něco dostalo, ale já věřím jenom tomu, o čem se sama přesvědčím.“

Koaliční partner ČSSD ve vládě, ANO, nemá podle svého předsedy Andreje Babiše o post ministra školství zájem. „Je to záležitost ČSSD a premiéra, koho vybere,“reagoval Andrej Babiš.

Výměna ministra přichází ve chvíli, kdy se rozhoduje o budoucnost­i a podobě státních maturit nebo o změně fungování vysokých škol.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Rychlý pád Marcel Chládek včera na Hradě po schůzce s rektory a prezidente­m. Brzy pojede na Hrad znovu, s demisí.
Foto: Dan Materna, MAFRA Rychlý pád Marcel Chládek včera na Hradě po schůzce s rektory a prezidente­m. Brzy pojede na Hrad znovu, s demisí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia