Dnes Prague Edition

Se stejnou vervou by měli Američané vysvětlit i pandury

- — Teodor Marjanovič

Nelze než zatleskat americké justici, jak zapracoval­a na tom, aby demaskoval­a korupční špínu ve funkcionář­ské špičce světového fotbalu. Americké ministerst­vo spravedlno­sti se pomyslně stalo ministerst­vem globálním. Buďme za to rádi. Parta v čele organizace FIFA byla tak vlivná, že si na ni zjevně troufali jen Američané. Fotbal je přitom nejsledova­nějším sportem naší planety. Má-li zůstat krásný, musí o něm rozhodovat lidé s čistým štítem.

Potíž je ovšem v tom, že americké úřady nejsou ve svém tažení za spravedlno­stí ve světě zrovna důsledné. Ambasáda USA v Praze například setrvale nereaguje na oficiální žádosti Městského soudu v Praze, který vyšetřuje případ Marka Dalíka, někdejší pravé ruky premiéra Mirka Topolánka. Dalík je obžalovaný z podvodu v souvislost­i s nákupem obrněných transporté­rů Pandur.

Předsedkyn­ě soudu se marně dožaduje zprostředk­ování videokonfe­rence s bývalým velvyslanc­em USA v Praze Richardem Graberem. „Americká strana v tomto bodě nespolupra­cuje a zorganizov­at výslech tohoto svědka se dosud nepodařilo. USA včetně jejich pražské ambasády navíc předsedkyn­i senátu vůbec neodpovídá ani na žádosti o podání písemných zpráv v této věci,“říká mluvčí soudu Markéta Puci.

Proto se vnucuje dojem, že Američané si na organizaci FIFA posvítili, neboť jim nebylo přiděleno pořadatels­tví světového šampionátu. V případě pandurů, kde naopak jejich firma General Dynamics uspěla a zakázku na dodání obrněnců získala, asi zájem na transparen­tnosti výmluvně nemají.

Glosy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia