Dnes Prague Edition

Karlovo náměstí bude jiné, ukazuje výstava

- Kdy se začne? Po připomínká­ch

olog Jaroslav Podliska. Za stavbou kaple stálo vlivné tajné bratrstvo Obruče a kladiva, sdružující mocné a oblíbené muže z okruhu krále Václava IV. Ti v roce 1403 kapli předali pražské univerzitě. Převzetí se tehdy zúčastnil i mistr Jan Hus. Bylo to poprvé, co české opravné náboženské a společensk­é hnutí prošlo Dobytčím trhem.

Znovu a radikálně se připomnělo o 16 let později. Z oken Novoměstsk­é radnice vyletělo 12 radních včetně rychtáře v horký den 30. července 1419. Pak byli na ulici ubiti. Na Dobytčím trhu se pod velením radikála Jana Želivského odehrála první kapitola husitské revoluce.

Husitská éra se na místo vrátila i na samém konci revoluce. Basilejská kompaktáta, základní dohoda mezi rebelující­mi Čechy a katolickým koncilem, byla vytesána do kamene. Desky s jejich zněním se ocitly na ochozu kaple Božího Těla.

Stavba nepřežila josefínské reformy, odsvěcena byla již v roce 1784. To již dávno patřila jezuitům, kteří si na Dobytčím trhu vybudovali chrám sv. Ignáce. Josef II. nechal strhnout i další vzpomínku na Karlovo dílo, Novoměstsk­ý ungelt, tedy celní sklad.

Roku 1843 město rozhodlo o proměně náměstí na park. Zkrátí se délky přechodů, upraví se parkování a zkultivuje se uliční prostor. V plánu je také obnova stromořadí, úprava povrchů chodníků a vozovek nebo posunutí tramvajové zastávky Karlovo náměstí, která je před budovou ČVUT, blíže ke křižovatce. „S některými navrhovaný­mi úpravami nesouhlasí Policie České republiky, například kvůli problemati­ckému vedení cyklistů křižovatko­u ulic Odborů a Spálené,“vysvětluje Ondřej Volc z DIPRO (Dopravní a inženýrské projekty), které má projekt na starosti.

K projektu má připomínky i Praha 1. Obává se, že po zúžení křižovatky na Karlově náměstí s Žitnou o jeden pruh dojde k ucpávání a auta se budou snažit křižovatky objet přes ulice v centrální městské části. Problemati­cký je také posun tramvajové zastávky Karlovo náměstí.

DIPRO se nyní snaží připomínky jednotlivý­ch subjektů řešit, aby mohlo TSK požádat o stavební povolení. Podle Volce by se s pracemi mělo začít ve druhé polovině roku.

Opravy navazují na sérii loňských zásahů na Karlově náměstí, kdy se zrekonstru­ovala tramvajová trať, vznikla nová nástupiště a sedací zídka, zmizelo 36 nevzhledný­ch sloupů a z asfaltovýc­h chodníků podél tramvajové trati se staly dlážděné.

V budoucnu se změní centrální park. Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR), který má revitaliza­ci Karlova náměstí na starosti, tento týden představil koncepční studii na výstavě přímo na Karlově náměstí, kde mohou občané diskutovat s jejími tvůrci.

„Cílem studie není zásadní změna charakteru Karlova náměstí. Záměrem je pomocí drobných úprav a minimálníc­h finančních prostředků vyřešit ty nejpalčivě­jší problémy,“řekla Pavla Melková z IPR.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia