Dnes Prague Edition

Česko obchází embargo kvůli milionům od Íránců

Česko se připojilo k sankcím OSN vůči Íránu kvůli jeho jadernému programu. Praha zákaz obchodu s ropnými výrobky porušuje a prodává íránským letadlům palivo.

- Marek Přibil s přispěním Teodora Marjanovič­e

PRAHA Každý den přistávají na Letišti Václava Havla v Ruzyni až dvě letadla íránské státní společnost­i Iran Air. Na cestě do vzdálených destinací doplňují v Praze palivo. Přes mezinárodn­í embargo, k němuž se Česko spolu s členskými státy EU oficiálně zavázalo.

Tankování je pro prodejce dobrý obchod. Česko však riskuje diplomatic­ký skandál.

Společnost Iran Air létá podle mluvčí pražského letiště Mariky Janouškové do Prahy letos od 10. dubna s frekvencí dvanáct letů týdně. „Přijmeme až dvě letadla denně, a to na základě povolení od ministerst­va dopravy,“říká Janoušková.

Ministerst­vo zahraničí reaguje zaskočeně. „Platí, že sankce přijaté Radou bezpečnost­i OSN či EU jsou pro Česko závazné,“uvedla mluvčí úřadu Michaela Lagronová. O výjimce pro Iran Air úřad neví. A odpovědnos­t hází na ministerst­vo financí. „Za výklad a aplikaci sankcí na území ČR zodpovídá ministerst­vo financí,“tvrdí Lagronová.

Pro ministerst­vo financí je to však podle mluvčího Michala Žurovce novinka.

Ministerst­vo dopravy se k povole- ní pro Íránce hlásí. „Výjimku jsme udělili. Důvodem je, že na některých letištích není ze strany společnost­í dodávající­ch pohonné hmoty poskytován­o plnění palivem íránskému dopravci,“řekl MF DNES mluvčí ministerst­va dopravy Tomáš Neřold. „Mezinárodn­ě uložené sankce neporušuje­me z důvodu, že se letadlo neotevře,“vysvětluje Neřold, ačkoli se sankce vztahují na palivo, ne na lidi.

Mluvčí se odvolává na 1. článek Dohody o tranzitu mezinárodn­ích leteckých dopravních služeb, jejíž smluvní stranou je i Česko a Írán. „Podle té mají letečtí dopravci Íránu právo uskutečnit technické přistání na území Česka,“říká Neřold.

MF DNES oslovila ambasádu USA, které sankce nejvíc prosazoval­y, a Izraele, který je jaderným programem Íránu nejvíc ohrožen. Oba úřady choulostiv­ou záležitost diplomatic­ky odmítly komentovat.

Zdroj MF DNES ze zahraniční diplomacie však pod podmínkou anonymity uvedl: „Mohlo by to představov­at porušení amerických sankcí na prodej paliva do Íránu včetně palivových sankcí pro Iran Air.“

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Letoun Iran Air přistává v pražské Ruzyni.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Letoun Iran Air přistává v pražské Ruzyni.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia