Dnes Prague Edition

Bohatý Hlavatý, chudý Čuba

Výrobou elektřiny, pronájmem bytů i vědeckými přednáškam­i si přivyděláv­ají senátoři. Do včerejška museli odkrýt příjmy.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES Přiznejte se hned po volbách

„Každý měsíc papírování, vedení podvojného účetnictví, služby daňového poradce... Kdybych věděl, co všechno mě s tím čeká, byl bych radši, kdybych ji neměl,“říká nepříliš hrdý majitel malé fotovoltai­cké elektrárny, lidovecký senátor za Zlínsko Patrik Kunčar. Za celý loňský rok si díky elektrárně přivydělal necelých sedmačtyři­cet tisíc korun. I takové příjmy však musí vykazovat zákonodárc­i. Majetková přiznání museli podat do včerejška.

Zatímco loňské přivýdělky poslanců ještě včera kvůli delšímu ověřo- vání ve Sněmovně známy nebyly, většina senátorů se již „obnažila“.

Prim mezi všemi hraje majitel firmy Juta, trutnovský senátor za ANO Jiří Hlavatý. Ač byl zvolen až loni v říjnu, na dividendác­h do konce roku inkasoval 10,5 milionu, k tomu dohromady dostal čistý příjem ředitele 570 tisíc a téměř 107 tisíc důchodu.

Šedesátiti­sícový senátorský plat a náhrady nevytrhnou ani litoměřick­ého senátora za ČSSD Hassana Meziana, který si vydělal více než 2,6 milionu pronájmem nemovitost­í. „Ani vám přesně z hlavy neřeknu, které nemovitost­i to jsou. Je to společné jmění, polovina z toho připadá manželce,“vysvětluje.

Co do počtu vedlejších aktivit byla nejpilnějš­í vědkyně Eva Syková. Vykázala hned pět různých příjmů a celkem si „bokem“přišla téměř na 2,5 milionu korun. „Možná proto, že to na rozdíl od některých dělám poctivě. Pracuji dvanáct hodin denně i v sobotu a v neděli. A když se podí- váte, jakou mám účast v Senátu, zjistíte, že jsem velmi aktivní. Zatímco Tomáš Töpfer tam nechodil skoro vůbec,“rýpla si do svého předchůdce.

Podzim života naopak v Senátu prožívá někdejší tvůrce normalizač­ního „slušovické­ho zázraku“František Čuba (SPO). Muž, který v třítisícov­ých Slušovicíc­h na konci 80. let dosáhl s tamním JZD ročních tržeb kolem sedmi miliard korun, vykázal od října, kdy byl zvolen, do prosince jediný příjem: 22 402 korun z pozi- ce radního Zlínského kraje. Politici si s údaji v majetkovém přiznání často hlavu příliš nelámou, například senátor za Blansko Jozef Regec k nákupu nemovitost­i za 350 tisíc připsal jediné slovo: „domeček“. Podat majetkové přiznání je ostatně spíše formalita. Změnit by to měl připravova­ný zákon, který by mohl dopadnout na politiky a vysoké úředníky od příštího roku. Nově by museli zveřejnit veškerý svůj majetek hned při nástupu do funkce. Bylo by tak možné i bez detektivní práce zjistit, o kolik si v politice přilepšili.

„Nyní je několik tisíc evidenčníc­h míst, na která se majetková přiznání podávají. Starosta ho podává u sebe na radnici, senátoři mandátovém­u výboru. Zavedeme jednotný registr a evidenci, která bude dostupná na internetu pro veřejnou kontrolu,“slibuje autor novely, ministr pro legislativ­u Jiří Dienstbier (ČSSD).

Na druhou stranu – pro nepoctivé politiky zůstanou nadále jen symbolické výše pokut. Pokud dnes zákonodárc­e přiznání nepodá, může se mandátový a imunitní výbor obrátit na radnici v místě jeho bydliště. Ta pak s politikem projedná přestupek zákona o střetu zájmů a může mu uložit pokutu v maximální výši 50 tisíc korun. Avšak také klidně žádnou.

Nově by měla být stanovena minimální výše pokuty, a to tisíc korun. Dienstbier očekává, že pro zákonodárc­e bude dostatečný­m trestem kritika, která se na ně pak snese.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia