Dnes Prague Edition

Levnější a kvalitnějš­í. Zn. v Německu

Za nižší ceny a vyšší kvalitu potravin v Německu mohou nižší daně i fakt, že na rozdíl od Čechů si Němci nenechají vše líbit.

- Jan Brož, Jitka Vlková redaktoři MF DNES

Jaroslava Kunešová provozuje s manželem portál Nákupzněme­cka.cz, kde nabízí zboží pořízené za západní hranicí. Většinu sortimentu tvoří drogerie, poptávka je však i po potravinác­h. Ty jsou podle ní nejen kvalitnějš­í, ale i levnější než v Česku. „Prodáváme samozřejmě s marží, a i přesto můžeme nabídnout zboží levněji. Teď třeba máme rybí filety za 99 korun, ty samé v českém řetězci přitom stojí 150 korun,“říká.

Její slova potvrzují i výsledky testu MF DNES, podle kterého nákup třinácti z dvaceti stejných položek vyšel v Drážďanech levněji než v Praze. Německé potraviny přitom obsahovaly více masa nebo čokolády než jejich tuzemské ekvivalent­y. Jak je to možné? Za nižší ceny v Německu mohou částečně nižší daně. Sazba DPH na potraviny je tam sedmiproce­ntní, zatímco v Česku 15%.

Rozdíly v DPH se hájí i výrobci. „Jestliže odečteme DPH, která ceny zkresluje, tak srovnáváme 56,43 koruny v Česku za jednu pizzu s 69,01 korunami v Německu. Cena v Německu je tedy o 12,58 korun nebo o 22 procent vyšší,“říká Zdeněk Kvinta ze společnost­i Dr. Oetker. Právě mražená pizza této firmy byla v nákupu MF DNES v Česku dražší než v Německu a měla i o polovinu méně salámu. Roli hraje i fakt, že výrobci a obchodníci mohou ve větší zemi lépe rozložit náklady na dopravu, distribuci a provoz sítě do koncové ceny jednotlivý­ch produktů.

O tom, že naopak čeští obchodníci profitují na úkor zákazníků, vypovídají vyšší personální náklady. Prů- měrná mzda v Německu loni činila 3 527 eur, tedy přes 96 tisíc korun oproti 25 306 korun v Česku. To je podstatný rozdíl, který spotřebite­lskou cenu v Německu navyšuje.

Veškeré potraviny však v Německu nejsou levnější . Existují velké re- gionální rozdíly, na sociálně slabém východě, kam patří i Drážďany a další oblíbené nákupní cíle Čechů, jsou ceny obecně nižší než na bohatém jihu země.

Zástupci velkých řetězců dlouhodobě argumentuj­í čísly Eurostatu, podle kterých se Česko dostalo na šesté místo v žebříčku nejlevnějš­ích potravin v EU. To však platí jen částečně. Podle Evropského statistick­ého úřadu jsou ceny některých produktů v Německu nižší, i když se zprůměrují za všechny spolkové republiky. Jde hlavně o mléčné výrobky, například sýry. Třeba za kilo sýra gouda zaplatí Němci o 61 korun méně než Češi. Více stojí naopak vepřové. Poněkud překvapivě oba národy platí stejně za pivo.

Kromě ceny bývají německé potraviny i kvalitnějš­í. „To je dáno větší poučeností tamních spotřebite­lů, protože oni nekvalitu prostě nekupují,“míní agrární analytik Petr Havel. Češi si toho prý nechají více líbit.

Výrobci říkají, že se přizpůsobu­jí lokální chuti. Ve skutečnost­i však zkoušejí, kam až mohou zajít. „Každý chce ušetřit, dá se tam o procento méně másla, na chuti se to skoro nepozná a na nákladech to dělá strašně moc,“říká pan D., bývalý zaměstnane­c agentury, která dělá výzkum trhu.

Skupině lidí se dá výrobek a oni mají oznámkovat, jak jim chutná. Druhé skupině se dá jiný výrobek s upravenou recepturou, a pokud vyjde, že oběma skupinám to chutná zhruba stejně, výrobce může jásat a pustit do výroby levnější, třeba trochu ošizené varianty.

„To je legální praxe. Pokud je složení řádně uvedeno na obalu potraviny, je vše v pořádku,“krčí rameny Jindřich Pokora, ředitel laboratoří Státní zemědělské a potravinář­ské inspekce.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia