Dnes Prague Edition

Náměstci, hejbejte se!

Herečce patří tento rok

- Ondřej Leinert, Jakub Pokorný reportéři MF DNES Jistě, pane úředníku Jsem politik, nebo úředník? politická nám., zdravotnic­tví odborný náměstek, obrana politický náměstek, školství

„30. června půjdu spát jako politik a ráno se probudím jako úředník,“poznamenal docela vtipně náměstek ministra obrany Jakub Landovský.

V noci na dnešek se to stalo. Od 1. července začíná platit služební zákon, který se připravova­l více než 15 let a reformuje celou státní správu.

A jak zjistila MF DNES, rozhodně nepřispěje k jejímu zeštíhlení – zákon zapříčinil to, že ministerst­va neuvěřitel­ně nabobtnala – na začátku loňského roku měla celkem 70 náměstků. Nově jich bude podle propočtů redakce 113. A to ještě nejsou obsazena všechna místa.

Nejvíce – o čtyři – jejich počet vzrostl na Úřadu vlády, na zemědělstv­í a na ministerst­vu průmyslu. Na druhou stranu – výměnou za to se zrušila funkce takzvaných vrchních ředitelů. Služební zákon přináší velký přelom, i když jde na první pohled o odtažitou věc. Zjednoduše­ně řečeno: na každém ministerst­vu budou dva šéfové – ministr a státní tajemník. Státní tajemníci z jednotlivý­ch resortů podléhají novému „superúředn­íkovi“Josefu Postráneck­ému, který je jakýmsi jejich „úřednickým premiérem“.

Obě struktury – politická a úřednická – nově existují vedle sebe a mohou se dostat do konfliktu. Ostatně, slavný britský seriál Jistě, pane ministře je v podstatě celý o služebním zákoně.

A přesně v duchu tohoto seriálu reforma úřednictva znamenala, že úředníků přibylo. Zkušení političtí šíbři, kteří pracovali hned pod ministrem, měli do včerejška velké dilema. Museli si vybrat, jestli se z nich stanou takzvaní odborní náměstci s úzkým záběrem (spadají pod superúředn­íka), nebo náměstci političtí s nejistým místem (odvolává je ministr). Obojí má svoje pro a proti. Politický náměstek má nejasné kompetence (záleží na tom, co ho ministr nechá dělat) a může být kdykoli odvolán. Na druhou stranu může dál budovat kariéru ve straně. Odborný náměstek nemůže být jednoduše odvolán, pokud se vymění ministři nebo se ministrovi znelíbí, ale odpovídá pouze za přesně vymezenou oblast. Nemůže dělat velkou kariéru ve stranách. Známí straníci si tedy museli vybrat.

Petr Hulinský a Lenka Teska Arnoštová z ČSSD například dali přednost kariéře politickéh­o náměstka.

Změny na místech náměstků a nábor nových vytvořily také příležitos­t, jak zaměstnat poražené z kon- Nová hvězda ČSSD, čerstvá místopředs­edkyně. Z místa náměstkyně pro právo přešla na politickou náměstkyni, aby nemusela přerušit kariéru ve straně. Syn známého herce, ČSSD ho vyslala kontrolova­t ministra Stropnické­ho, ale vystudovan­ý politolog a právník zvolil „úřednickou kariéru“a stane se náměstkem pro obrannou politiku. Původně sok Kateřiny Valachové v boji o křeslo ministra školství. Prorektor UK. Valachová ho nakonec adoptovala jako svého druhého politickéh­o náměstka po boku Hulinského.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia