Dnes Prague Edition

Úsměvy a strach u Akropole

- Turisté mají přednost

Loňská sezona byla přitom pro Řecko nejlepší za mnoho posledních let a Řekové doufají, že letošní by ji mohla napodobit. „Tunisanům nic špatného nepřeji, ale asi nám ten atentát pomůže a turistů bude možná ještě o dost víc než loni,“dodává. Heslem „vše pro turisty“se tu řídí všichni, od vlády Alexise Tsiprase přes obchodníky, hoteliéry až po policisty.

„Řecko je a zůstává jedním z nejlepších míst na trávení dovolené. Lidé, kteří plánují navštívit Řecko, se nemusí obávat, že jejich dovolená bude vývojem v zemi jakkoli ovlivněna, a budou si moci užít prázdniny v Řecku bez jakýchkoli problémů,“zaručuje se náměstkyně ministra turistiky Elena Kountourov­á.

Při jednáních o splácení dluhu sice Řekové často slibovali něco, co nesplnili, ale pokud jde o turisty, tak se zdá, že se jim to daří.

Dobře promazaný stroj na výrobu peněz z turistů, který tady kolem aténské Akropole běží na plné obrátky, se nesmí zastavit, i kdyby se Řecko potýkalo s bankrotem, odchodem z eurozóny nebo s čímkoli jiným.

Zahraniční turisté mohou třeba nyní vybírat neomezené částky z bankomatů na rozdíl od Řeků, kteří se musí spokojit s šedesáti eury na den. Nikoho to nepohoršuj­e. „Když si budou moc vybrat peníze, tak je tady budou moci utratit,“říká čtyřicetil­etý Kostas, který má bistro nedaleko stanice metra Monastirak­i.

Také platby kartou turistům téměř nikdo neodmítá, a to přes riziko, že své peníze z banky nikdy neuvidí.

Ale turisté, vzhledem k tomu, že většina bankomatů začala včera v Aténách fungovat, toho nezneužíva­jí.

„Bereme ohled jeden na druhého a funguje to,“říká Andrzej Mazarski z polských Katovic. „Nám se ta dovolená líbí. V našem letovisku vůbec žádné fronty u bankomatů nejsou, všechno běží úplně normál- ně,“dodává a jeho žena přikyvuje. „Máme úplně plno. Turisté jsou z celého světa, od Argentiny přes Spojené státy až po Španělsko nebo Maďarsko,“říká spokojeně recepční rodinného hotelu Domus v centru Atén.

„Ceny jsou poloviční oproti době před pěti lety, kdy jsem tu byl s rodiči. Metro zadarmo. Jídlo, pivo, víno za pár eur. A nikdo se na vás nemračí, i když by možná mohl, ale všichni se na vás usmívají,“říká španělský student Miguel. „Jaká krize? To je ráj.“

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia