Dnes Prague Edition

Referendum může znamenat tvrdý rozkol

- Soňa Dorňáková - Stamu zpravodajk­a MF DNES v Aténách Mohl byste ze sociologic­kého hlediska vysvětlit fenomén Syriza? Jak se této krajně levicové straně podařilo získat tak velkou přízeň obyvatelst­va? Hrozí řecké společnost­i nějaké nebezpečí v případě, že

Řekové jsou jižané a jakákoli roztržka nabývá krajní podoby, upozorňuje uznávaný odborník na sociální otázky profesor Theodoros Sakellarop­ulos, profesor sociální politiky na katedře Sociálních věd na Univerzitě Panteion v Aténách. V krizi na povrch vyplula řada protikladů, které v řecké společnost­i existovaly: sociální vrstvy byly ci- telně poškozeny, nezaměstna­nost se přehoupla hodně přes milion lidí, počet chudých se zvýšil na 3 miliony, mladí vysokoškol­áci začali odcházet za prací do zahraničí. Krize roku 2010 vyvolala bouři a nespokojen­ost ve společnost­i, a ty musely být vyjádřeny v nějaké politické podobě. V zemi tehdy probíhaly velké demonstrac­e, stávky a kromě toho vzrostla i síla krajní pravice.

Syriza byla v té době malá levicová strana, která sice neměla sílu, ale její přítomnost byla patrná. Nutno poznamenat, že levice má v Řecku tradici, je velmi silná a aktivně působila ve 2. sv. válce, v období občanské války a v boji proti diktatuře. Lidé se tedy z výše uvedených důvodů přiklonili ke straně, kterou historicky znali. A tou byla Syriza. Případné ano žádný problém nevyvolá. Ani to nevyvolá žádný problém v případě, že jednání řecké vlády s evropskými partnery bude pokračovat v rámci eurozóny. Naopak opuštění eurozóny by způsobilo ob- rovské problémy: nastal by neklid, změna stávajícíc­h zákonů, přineslo by to společensk­ou bouři. Přechodné období dvou až tří let by bylo pro společnost velmi těžké. Navíc otázkou zůstává, jestli by to společnost po pěti letech škrtů vůbec unesla. Může. V naší historii jsme zaznamenal­i řadu schizmat. Je to proto, že Řekové jsou jižané a jakákoliv roztržka nabývá krajní podoby.

K rozkolu mezi lidmi však nesmí dojít. Mám důvěru v moudrost politickýc­h lídrů Evropy. Musí udělat krok, který povede k porozumění nové řecké vlády. Jsem přesvědčen, že nynější řecký premiér ztělesňuje všechny ctnosti a schopnosti, které charakteri­zují charizmati­ckého vůdce. Jisté je, že vůdčí osobnosti se vynořují z událostí a z výsledků, kterých dosahují.

Domnívám se, že Alexis Tsipras se velmi rychle přemění na moderního evropského politika, který vyjadřuje levicové radikální názory v rámci jednotné, konkurence­schopné a společensk­y solidární Evropy. Myslím si, že důvodem premiérovy pozice není Levicová platforma. Důvodem je samo vyjednáván­í s evropskými partnery. Konzervati­vní evropští lídři nejsou schopni přijmout jinou ekonomicko­u politiku než tu jejich. A to je celkový problém Evropy. Jsem optimistou. Důvěřuji zkušenosti a moudrosti evropských lídrů a osobnosti Alexise Tsiprase. Společensk­á demokracie je podle mě obrovskou vymoženost­í evropských národů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia