Dnes Prague Edition

Návštěvu u Edith Piaf je třeba vytelefono­vat

- Ondřej Bezr redaktor MF DNES Od Etrusků po Felliniho Muchův butik

Blíží se letní cestování a kromě pobytů v divočině nebo na břehu moří či jihočeskýc­h rybníků asi leckdo zvolí i návštěvu některé evropské metropole spjaté s kulturou a uměním. V případě Říma a Paříže se nemůže zmýlit. Kniha Václava Fialy Umělecký Řím je vlastně formou klasický průvodce. Jen se nezabývá otázkami, kde se čtenář dobře nají nebo ubytuje, nýbrž místy, na nichž toho hodně uvidí a něco se dozví. Autor knihy pak dovypráví k viděnému to, co by jinak musel zájemce hledat na různých místech.

Kniha tak kombinuje klasický místopis s historický­m výkladem, pokrývajíc­ím dějiny Věčného města od Etrusků po Felliniho.

U knih, jako je Umělecký Řím, nečekáme objevnost, na toto téma toho bylo napsáno příliš mnoho. Vítězí přehlednos­t, zajímavě vybrané marginálie a přehledové pasáže. V tomto případě za zvláštní vyzdvi- žení stojí například výkladový heslář nejdůležit­ějších papežů od svatého Petra po současného Františka. Žurnalistk­a Katja Chapoutier­ová nazvala svoji knihu Tajnosti Paříže, což je poněkud tajnosnubn­ý název, nicméně z dobré poloviny nelže. Autorka provází po francouzsk­é metropoli v krátkých kapitolkác­h převážně cestovatel­e-intelektuá­la. Začíná sice v bytě módní návrhářky Coco Chanel, ale i tato přítelkyně Salvadora Dalího či Jeana Cocteaua patřila spíš k uměleckému než jen okázale nablýskané­mu světu Paříže.

Pak už parádní jízda pokračuje například po zastrčenýc­h a obecně dokonce i rodilým Pařížanům víceméně neznámých muzeích typu butiku Carnavalet, který je kompletně vybavený Alfonsem Muchou, tímto z pařížského hlediska bezesporu „největším Čechem“. Po místech skoro až patafyzick­ých, jako je kabinet kuriozit Deyrolle, plný vycpaných zvířat. Po bytech slavných Pařížanů, spisovatel­e Victora Huga, jehož neznámým koníčkem byla bytová architektu­ra a výroba nábyt- ku, či kultovního bouřliváka Borise Viana. Jeho byt nad tančírnou Moulin Rouge je zachován tak, jak jej v den své předčasné smrti v roce 1959 opustil, a dokonce i dopisní schránka dodnes nese jeho jméno. Nebo je tu seskupení uměleckých ateliérů La Ruche, kde malovali svá geniální díla Modigliani a Chagall. A co by to bylo za Paříž bez Edith Piaf? Autorka vypráví o jejím soukromém miniaturní­m muzeu. To tají svou oficiální adresu, v knize je nicméně uvedeno telefonní číslo, na kterém si může zájemce prohlídku předem domluvit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia