Dnes Prague Edition

Tudy ještě chodil Mozart

- — Věra Drápelová

Je považován za jednoho z největších představit­elů Mozartova Dona Giovanniho v historii. Hvězda newyorské Metropolit­ní opery, letos osmdesátil­etý Sherrill Milnes, tuto roli zpíval roku 1981 i ve Stavovském divadle v mimořádném představen­í, které bylo součástí Pražského jara.

Teď se vrátil jako pedagog a režisér letní operní školy Prague Summer Nights Young Artists Music Festival, do níž bylo z 500 uchazečů přijato čtyřicet zpěváků a hudebníků ze Spojených států i dalších zemí. Vyvrcholí zítřejším galakoncer­tem a páteční premiérou Dona Giovanniho, který pak bude mít ještě tři reprízy.

„Když jsem tehdy v Praze hostoval, byla ještě pod ruskou kontrolou. Pro farmářskéh­o kluka ze státu Illinois to byla zvláštní zkušenost. U nás bylo všechno dostupné, a tady najednou skoro nic. Současná Praha je úplně jiná, všechny ty nové restaurace a hotely, prostě krása,“řekl MF DNES.

Stavovské divadlo, v němž měl Don Giovanni světovou premiéru roku 1787, si ještě vybavuje jako Tylovo. „Je teď zrenovovan­é, ale vzpomínám si, že tehdy bylo vzadu na jevišti točité schodiště, po němž ještě chodil Mozart. To bylo pro mne něco neskutečné­ho,“přiznává.

Milnes letos oslavil nejen životní jubileum, ale i padesáté výročí de- butu v Metropolit­ní opeře, kde odzpíval stovky představen­í. Nyní se věnuje výchově mladých zpěváků, pro něž pořádá ve Spojených státech se svou manželkou kurzy. Anebo přijme pozvání, jako v tomto případě od amerických organizáto­rů pražského projektu.

O žáky nemá nouzi. „Mladé lidi operní zpěv stále zajímá, vyjadřují se jím přece lidské emoce a ty jsou věčné. V Americe je však málo míst, kde se zpěváci mohou uplatnit. Působí u nás sice mnoho operních společnost­í, ale pouze Metropolit­ní opera má klasickou sezonu, ostatní scény nehrají denně, některé dokonce uvedou během roku jen několik představen­í,“připomíná.

Učitelská profese je mu blízká. „Původně jsem totiž vystudoval pedagogiku. Takže poté, co jsem desítky let profesioná­lně zpíval, teď vlastně dělám to, na co mám diplom,“směje se.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia