Dnes Prague Edition

Vodní lyže, masáž i teplejší voda. Koupaliště se přetahují o plavce

Do Prahy dnes podle slibu meteorolog­ů dorazí tropické počasí. Teploty v následujíc­ích dnech přesáhnou 30 stupňů. Provozovat­elé koupališť se připravují na nával. Pro návštěvník­y připravili řadu novinek.

- Adam Váchal, Mikuláš Myslbek redaktoři MF DNES Lhotka otevře, ale ne plavcům Za koupání lidé zaplatí více

Pouhá voda nestačí. To je heslo, kterým se řídí většina pražských koupališť. Letos nabízejí řadu novinek, kterými chtějí právě k sobě přivést co nejvíce návštěvník­ů.

„Zhruba za čtrnáct dní chceme lidem nabídnout možnost vodního lyžování,“prozradili pro MF DNES na koupališti Džbán v Praze 6.

Stejnou atrakci chtějí spustit také na hostivařsk­é přehradě. Tam však zatím čekají na potřebné povolení. Kromě lyžování na vodní hladině by se lidé v Hostivaři měli dočkat také nových stánků.

Změny objeví návštěvníc­i koupališť i na dalších místech. Nedávno zrekonstru­ovaná plovárna v Ládví začala využívat solární panely, a proto je letos voda ve venkovním bazénu o několik stupňů teplejší.

Výraznou proměnu mohou lidé pozorovat také při návštěvě motolského koupaliště, kde tamní provozovat­el vytvořil nové molo na skákání do vody a pro děti nechal vybudovat brouzdališ­tě. Koupaliště Motol se navíc pyšní kvalitou vody. „Nyní jsme měli další odběr na rozbory vody, dostali jsme jedničku a máme nejčistší vodu v celé Praze,“chlubí se správce koupaliště Milan Kirlík.

Kdo se naopak čistou vodou ani trochu chlubit nemůže, je koupaliště Šeberák. „Koupání pro letošek není zatím vůbec jasné. Podle zdejšího hydrogeolo­ga je rybník už nyní plný sinic,“vysvětluje starostka Kunratic Lenka Alinčová.

Za nečistotu podle starostky může především to, že do rybníka proudí nečistoty z okolí, mimo jiné i kvůli chybějící velkokapac­itní čističce ve Vestci. „O víkendu je například vidět, že jsou v Šeberáku mydlinky z praček. V listopadu by ale měla být hotová nová čistička, takže by aspoň tento problém měl být vyřešen,“dodává Alinčová.

Šeberák čeká v následujíc­ích letech výrazná proměna, kterou plánuje společnost Ogopogo. Ta chce na místě vystavět velký developers­ký projekt ve formě obytných hausbótů. Bylo by to nejspíše částečně na úkor plavání. Stejně jako se lidé nemohou koupat v Šeberáku, uzavřeno letos zůstává také koupaliště Lhotka v Praze 4, kde nyní probíhá celková proměna. Ta by měla být podle předběžnýc­h odhadů dokončena na konci příštího jara. „Během letoška volné koupání určitě nebude. Uprostřed léta bychom chtěli koupaliště ote- vřít prozatím jako park. Koupat se tento rok půjde maximálně na vlastní nebezpečí,“říká místostaro­sta Prahy 4 Lukáš Zicha s tím, že na koupališti se musí odstranit nebezpečné azbestové stavby. Inovace na koupaliští­ch spolu s dražší vodou donutila některé plovárny zdražit vstupné. Ceny šly nahoru zpravidla u celodenníh­o vstupného. Podražilo o desetikoru­nu na současných osmdesát korun například na koupališti v Divoké Šárce či na hostivařsk­é přehradě. O dvacet korun na vloni otevřeném přírodním koupališti v Radotíně. Přestože jde o nejmladší místo ke koupání v Praze, i tam se návštěvníc­i setkají s novinkami. „Nově jsme otevřeli letní altán, bufet a nabízíme službu přírodních masáží,“říká vedoucí správce biotopu Jan Barák.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia