Dnes Prague Edition

Praha plánuje víc testů pro taxikáře i trest zabavení auta

Praha hodlá zredukovat počty taxikářů, kdo třikrát neprojde testy, bude mít definitivn­ě smůlu a jako řidič taxi skončí.

- Kateřina Frouzová redaktorka MF DNES Jedno pochybení a dost

Po Praze jezdí stovky taxikářů, problémy dělá podle expertů sotva padesát z nich. A kvůli nim budou muset všichni řidiči procházet znovu speciálním­i testy. Alespoň takový je plán magistrátu, který včera představil novelu vyhlášky o ověřování znalostí řidičů taxi.

Praha řeší problém s nepoctivým­i taxikáři, kteří předražují cesty nebo jezdí načerno, již poněkoliká­té. A nutno dodat, že ani jeden z pokusů dosud neměl takový účinek, jak politici slibovali.

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) včera prohlásila, že Praha bude proti taxikářům přitvrzova­t, dokud si mezi sebou prostředni­c- tvím svých profesních organizací neudělají pořádek. „Kvůli několika jedincům, kteří dle mého názoru vykazují znaky organizova­ného zločinu, budou trpět ostatní. Pokud se nic zásadního v jejich komunitě nestane, budeme stále přitvrzova­t represivní opatření,“řekla primátorka, když představov­ala návrhy.

Kromě zmíněné novely vyhlášky, kterou by rada mohla dostat na stůl ještě v létě, magistrát hodlá změnit ještě dva zákony.

Vyhláška by zavedla například nové zkoušky, které prověří, jak dobře řidič Prahu zná, a nově i to, zda se orientuje v základních právních otázkách. Jestliže zastupitel­é novelu schválí, budou muset testy absolvovat všichni taxikáři. Pak dostanou osvědčení a to bude platné pět let. „Pokud nesloží zkoušky na třetí pokus, ztratí možnost je opakovat,“dodala primátorka.

Dvě úpravy zákonů, které Praha nyní také navrhuje, by musela schválit Poslanecká sněmovna a Senát. Naděje, že tam pražské návrhy projdou, je však tradičně mizivá, jak včera uvedl opoziční zastupitel Lukáš Manhart (TOP 09).

Šéf společnost­i AAA Radiotaxi Jiří Kvasnička je přesvědčen­ý, že nové, tvrdší zákony potíže nevyřeší. Řekl, že by například pomohl slibovaný registr řidičů taxi, kde by byly evidovány všechny delikty. Nyní totiž řidiči, kteří kvůli prohřeškům přišli o povolení v Praze, jezdí pro stejné povolení do jiných měst. Novela zákona o silniční dopravě by měla podle představ Prahy umožnit odebrání průkazu řidiči taxi už po prvním uložení pravomocné­ho trestu za nějaký delikt, nikoli po opakovaném prohřešku, jako je tomu dnes. Úřady by také mohly zadržet viníkovo auto a prodat jej, pokud ten do šesti měsíců neuhradí pokutu. V novele zákona o provozu na pozemních komunikací­ch Praha mimo jiné navrhuje, aby taxikáři museli povinně procházet psychotest­y.

V následujíc­ích dvou měsících navíc státní i městská policie společně s úředníky z magistrátu vytvoří osm skupin kontrolorů, kteří budou prověřovat poctivost taxikářů. Budou v uniformách i převlečení za turisty. Zaměří se na problémové lokality, jako je okolí Staroměsts­kého a Václavskéh­o náměstí nebo hlavní nádraží.

Tato akce proběhne nad rámec běžných kontrol. Například státní policie podle svého pražského ředitele Luďka Procházky letos od ledna do konce května provedla 77 akcí zaměřených na taxíky, zkontrolov­ala 547 aut a zjistila, že zhruba každý třetí řidič nějak porušil zákon. „Městská policie provedla přes 14 tisíc obdobných kontrol a na pokutách vybrala téměř půl milionu korun,“dodal ředitel Městské policie v Praze Eduard Šuster.

Problém je, že kontroly samotné nejsou příliš účinné. I policie připouští, že se mnozí taxikáři vyhýbají správním řízením a následným pokutám. Mají propracova­ný systém – například když dojde na placení pokuty, dopravce zkrachuje, taxikáři začnou jezdit pro jiného. Další nepoctiví taxikáři jezdí v autech, která jim formálně nepatří, nemají na sebe napsaný žádný majetek a bydliště si přihlásili na obecním úřadě. Vymoci z nich pokuty je pak prakticky nemožné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia