Dnes Prague Edition

Tanec v režii tanečníků, to jsou Miniatury

-

Znělo to smutně. Tanečníci Národního divadla měsíce dřou na jediné choreograf­ii, kterou pak ukážou světu v představen­í Miniatury. Jedinkrát za sezonu.

Platilo to, dokud Miniatury nezhlédl tanečník Filip Veverka. „Překvapilo mě, jak originální a kvalitní kusy jsem na jevišti viděl, chtěl jsem to lidem ukázat znovu,“vysvětluje Veverka, jak se zrodila myšlenka Letního galavečera tanečníků Národního divadla. Představí se na něm nejen pražští tanečníci, ale také hosté z brněnského baletu Národního divadla. To nejlepší z vlastních choreograf­ií sólistů i dalších tanečníků první české scény předvedou dnes a také v pátek 3. července v Divadle Broadway. Lístky jsou ke koupi v pokladně a na internetu.

„Když jdete na představen­í, které vzniklo v hlavě jediného choreograf­a, občas se stane, že vás prostě ne- baví. Můžete se nudit celou dobu. Tady se vám nic podobného nestane, každý si najde to svoje,“láká Veverka. Komponovan­ý program nabídne podle jeho slov vážné kusy, nad kterými je třeba přemýšlet, i odlehčené parodické pasáže. „Třeba parodie na Kyliánovu Petite Mort je jedním z mých nejoblíben­ějších čísel,“poukazuje Veverka. Že je na co se těšit, prozrazuje už obsazení večera. Sám Veverka, který proslul ztvárněním Petruchia v Crankově Zkrocení zlé ženy, tančit nebude. Energii prý vložil do organizace.

Jeviště bude patřit třeba držiteli letošní Ceny Thálie Ondřeji Vinklátovi, kterého doplní Andrea Kramešová, Marek Svobodník, Zuzana Šimánková nebo Viktor Konvalinka. Pro toho bude taneční gala rozloučení­m s Prahou. Od příští sezony bude působit ve Švédsku. (šťa)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia