Dnes Prague Edition

Skvělé mistrovstv­í, Češi! chválila UEFA

- Petr Šedivý fotbalový reportér iDNES.cz Jak UEFA hodnotí mistrovstv­í Evropy do 21 let, které v Česku včera skončilo? Jakou agendu výkonný výbor UEFA v Praze řešil? Cardiff naváže na Milán, který bude finále Ligy mistrů hostit příští rok. Proč právě Wales?

Kolem pětihvězdi­čkového hotelu Mandarin Oriental cupitali turisté, kteří obdivovali krásy historické­ho centra. Nejspíš netušili, že právě za zdmi luxusní budovy, jakoby skryté před běžným shonem, v tu chvíli jednali šéfové evropského fotbalu.

Praha hostila dvoudenní jednání výkonného výboru Evropské fotbalové unie (UEFA) v čele s předsedou Michelem Platinim.

Šedesátile­tý funkcionář a bývalý výjimečný fotbalista přiletěl už o víkendu. V neděli navštívil Josefa Masopusta, který den nato zemřel, aby mu předal Cenu prezidenta UEFA. Včera odpoledne byl čestným hostem při otevření nového sídla české asociace a večer v Edenu sledoval finále mistrovstv­í Evropy do 21 let.

Na tiskovou konferenci však mís- to sebe poslal generálníh­o sekretáře UEFA Gianniho Infantina. Věčně usměvavého Švýcara, známého z losování evropských pohárů.

„Jsem moc rád, že jsme se potkali právě v Praze. Je to opravdu krásné město,“pozdravil. Byl to skvělý turnaj! Musím poblahopřá­t české asociaci v čele s Miroslavem Peltou, generálním sekretářem Rudolfem Řepkou a šéfem organizačn­ího výboru Petrem Fouskem. A celému jejich týmu samozřejmě. Podařilo se jim uspořádat výjimečný turnaj, na kterém se hrál výborný fotbal. Nastavil proces losování baráže o mistrovstv­í Evropy 2016 i losování samotného turnaje, upřesnil pravidla „finanční fair-play“a taky roz- hodl, že finále Ligy mistrů 2017 proběhne v Cardiffu a finále Evropské ligy ve Stockholmu. Cardiff je nádherné město, které loni zvládlo Superpohár mezi Realem Madrid a Sevillou. Finále Ligy mistrů je navíc obrovská událost, kterou nemůže hostit každý stadion. A my nechceme hrát pořád v těch samých městech... Cardiff si takový zápas zaslouží. To je pěkné, ptát se na situaci ve FIFA generálníh­o sekretáře UEFA... Musím říct, že výkonný výbor velkou diskusi o FIFA nevedl. FIFA o datu mimořádnéh­o kongresu rozhodne v červenci. Opravdu jsme se o tom moc nebavili. Každopádně čím dřív se situace ve FIFA vyjasní, tím lépe pro celý fotbal. Vážně nevím, co Michel Platini řekne. Na podobné otázky je brzy. Vedení FIFA se sejde na konci července a kongres proběhne až za několik měsíců. Hodně se o tom mluvilo na začátku června, kdy se ale jednání výkonného výboru UEFA zrušilo. Každý den byly nějaké novinky. Někdy je lepší počkat, analyzovat situaci a až potom jednat. Teď v Praze o této věci nepadlo ani slovo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia